Esztergom

35 éves az Esztergomi Várszínház

Június 26-án indítja jubileumi nyári évadát az Esztergomi Várszínház. A 35. évforduló alkalmából sok meglepetéssel, visszatérő művészekkel, hazai és határon túli teátrumokkal, sőt, még egy Várszínházról szóló könyvvel is készülnek. Érkezik Bogányi Gergely, Pindroch Csaba és Verebes Linda, műsorra kerül hármas koprodukcióban a Pengetangó. Újdonságként a közönség pedig láthatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem idei vizsgaelőadásait – írja a Visit Esztergom.

Az Esztergomi Várszínház az elmúlt három és fél évtized alatt meghatározó tagjává vált a hazai és nemzetközi szabadtéri színházak mezőnyének. Mintegy 19 ezer előadóművész közel 1300 előadást vitt színre – 85 saját, illetve koprodukciós premierre került sor, ebből 18 ősbemutató született, éves átlagban 10 ezer körüli nézőszám mellett. Színpadán a hazai és a határon túli magyar társulatok szinte mindegyike több alkalommal is fellépett. De Temesvár, Nagyvárad, Komárom, és Beregszász színházai rendszeres visszatérőknek számítanak, bizonyítva, hogy létezik közös értékeinket megóvó, új kulturális értékeket teremtő, határokon átívelő együttgondolkodás.

„Az Esztergomi Várszínház számtalan lehetőséget tartogat, és hordoz magában. A település kulturális palettája sokszínű, gazdag, minőségi és egyedi lehet ezáltal. Identitásképző, turizmust fejlesztő és gazdaságélénkítő ereje is van a Várszínháznak, s ezt az elmúlt 35 évad is bizonyította. Az Esztergomi Várszínházról ebből a szempontból is bátran el lehet mondani, a város kulturális zászlóshajója. Ezért is örülünk annak, hogy együtt ünnepelhetünk idén is Esztergommal, az ott élőkkel, és a hozzánk látogatókkal.” – mondta Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, majd hozzátette, hogy eddig élen jártak a határon túli színházakkal való kapcsolatfelvételben, együttműködésekben. Így lesz ez idén is, továbbá folytatják azt a hagyományt is, hogy legyen a szabadtéri színháznak saját bemutatója. Most koprodukcióban a Gyulai Várszínházzal és az Aradi Várszínházzal július 5-én tűzik műsorra a vajdasági származású kortárs szerző, Verebes Ernő Pengetangó című nagy sikerű musicaldrámáját Tapasztó Ernő rendezésében. A zenét Cári Tibor szerezte.

Néhány ajánlat az Esztergomi Várszínház kínálatból: a nyitóeseményen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mutatják be Csokonai Tempefői című művének sajátos feldolgozását, június 29-én a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház adja elő Visky András Caravaggio című darabját.
Olyan jelentős előadók és népszerű produkciók is érkeznek idén Esztergomba, mint Quilter ismert komédiája, a Mr. és Mrs. Pindroch Csaba és Verebes Linda alakításával, Egressy Zoltán remekműve, a Sóska, sültkrumpli Hargitai Iván rendezésében, a L’art Pour L’art Légitársaság estje, vagy Tolcsvay László-Müller Péter-Müller Péter Sziámi szerzőtrió daljátéka, a Beszterce ostroma.

Az idei évad egyik kiemelkedő bemutatója július 5-re esik – Verebes Ernő Pengetangó című musical drámáját az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház és az Aradi Kamaraszínház hármas koprodukciójában láthatják az érdeklődők, az előadást rendezője Tapasztó Ernő.

A hagyományoknak megfelelően a nagyváradi színészek vezetésével augusztus 5-től 9-ig tart az immáron 24. Esztergomi Művész (Bábos) Tábor, melynek célja, hogy közelebb hozza a 6-12 éves gyerekeket a színház világához, beavassa őket a színjátszás rejtelmeibe.

Míg a Várszínház nézőtere 250 fő befogadására alkalmas, a Bazilika előtti téren 800 néző foglalhat helyet az augusztus 9-ére és 10-re meghirdetett nagy koncerteken. Az első napon Kozma Orsi és a Mendelssohn Kamarazenekar a Barbra Streisand és én? című est keretében idézi meg a világhírű „énekes színésznő” karakterét, míg másnap Bogányi Gergely zongoraművész és vendégei érkeznek a színpadra.

Az évad teljes programja az esztergomivarszinhaz.hu, valamint a visitesztergom.hu oldalon érhető el, míg naprakész információk az Esztergomi Várszínház Facebook-oldalán találhatók.

Forrás: visitesztergom.hu

Megosztás