Dorog

Átadták a felújított Nipl Stefánia Uszodát

Június 7-én, pénteken ünnepélyes keretek között adták át a Dorog Város Önkormányzatának finanszírozásával és a Baumit Kft. jelentős támogatásával megújult városi uszodát.

Az átadó ünnepségen dr. Tittmann János, Dorog polgármestere elmondta, hogy a Nipl Stefánia Uszoda 2007-ben nyitotta meg kapuit. Az elmúlt másfél évtizedben többször végeztek az építményen karbantartásokat, kisebb renoválásokat, 2023-ban pedig elkezdődött az átfogó korszerűsítés. A polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy az uszoda felújítását a Baumit Kft. több, mint húszmillió forintos termékfelajánlással segítette. Homlokzati hőszigetelés készült, a lapostető helyett alacsony hajlásszögű félnyeregtető. A tetőt 50 kW-os napelem-rendszerrel szerelték fel, amelyhez szigetszerűen működő 100 kW kapacitással működő tárolórendszert is kialakítottak. Kondenzációs gázkazánt építettek be, de természetesen a távhőről sem választották le az épületet. A polgármester hozzátette, hogy a medencéknél az elavult rendszerű vízgépészet cseréje is megtörtént. A füvesítés, növényzet megújítása mellett, napvitorlákat helyeztek el a kisebb medence fölé. Továbbá a belső teret kifestették, beléptető rendszert, galériát alakítottak ki, továbbá megújult a szaunavilág és a gőzterem. Sőt, a téliesítéshez az önkormányzat már megrendelte az új sátorfedést is. A sok évre visszatekintő segítségének és adományainak elismeréseként a dorogi önkormányzat Pro Urbe Díjat adományozott a Baumit Kft.-nek, melyről ide kattintva olvashatnak!

Erős Gábor országgyűlési képviselő köszöntő beszédében kiemelte, hogy az uszoda nem csak a dorogiaknak, de a térségben élőknek is fontos. Ezzel a beruházással egy megújult sportkomplexumot avatott a város, amely a térség első uszodájaként nyitotta meg kapuit 100 esztendővel ezelőtt.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke méltatta a beruházásban résztvevőket, majd bejelentette: uniós támogatással, 500 millió forintból valósulhat meg a hajdani homokvasút Dorogi-medencét érintő útvonalán a kerékpározható turistaútvonal, amely Dorog mellett a térség több települését érintő fejlesztés. Az eseményen jelen voltak Bajót, Csolnok, Sárisáp, Annavölgy, Tokod polgármesterei is. A sikeres pályázatról következő cikkünkben olvashatnak.

A beszédek után a résztvevők megtekinthették a Kétéltű Sportegyesület szinkronúszó műsorát, majd a dorogi lakosság és a térségben élők birtokba vehették a kétmedencés sport és rekreációs intézményt.