Hírek

Helyi humán fejlesztések kezdődtek vármegyénkben

A TOP_PLUSZ Operatív program 3.1.3. azonosítószámú „Helyi humán fejlesztések” tárgyú felhívás nyújtotta támogatásból megkezdődött a TOP_PLUSZ-3.1.3-23-KO2-2024-00001 azonosítószámú, „Tudatosság, biztonság, gondoskodás – helyi humán fejlesztések Komárom-Esztergom Vármegyében” tárgyú projekt megvalósítása. A 192,66 MFt vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból megvalósuló projekt legfőbb célja a hátrányos helyzetű csoportok számára az aktív befogadás ösztönzése, az esélyegyenlőség, a megkülönböztetésmentesség és az aktív részvétel előmozdítása. A projekt tevékenységelemeinek fókuszában minden esetben a hátrányos helyzetű csoportok (a nők, a mélyszegénységben élők, romák, a fogyatékkal élők, a gyermekek és az idősek) állnak.

A projekt célja a Komárom-Esztergom Vármegyei Esélyteremtő Paktum és a Szolgáltatási Út Térkép által feltárt vármegyei szolgáltatáshiányokra válaszoló intézkedések megvalósítását támogató tevékenységek kivitelezése. A projekt megvalósításának eredményeként a negatív megkülönböztetésből fakadó hátrányok társadalmi szinten csökkennek, az érintett hátrányos helyzetű emberek társadalmi-gazdasági aktivitása növekszik a társadalmi szintű esélyteremtés hatására.

A projekt részcéljai:

  1. A településeken elérhető időseknek nyújtott szociális alapszolgáltatások (pl.: házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali intézmények) irányába a lakosok érzékenyebbé, empatikusabbá válásának elősegítése érzékenyítő, szemléletformáló programok, workshop típusú rendezvények megvalósításával.
  2. A településeken elérhető fogyatékos személyek számára nyújtott szociális alapszolgáltatások (nappali intézmények) ismertségének, a köztudatban való jelenlétének erősítése a nyilvánosság (fogyatékkal élő személyeket ellátó nappali intézményekben tartott nyílt napok és az azokról készített tájékoztató kiadványok és rövidfilm) biztosításával.
  3. A célterületen mélyszegénységben élő gyermekek, roma gyermekek, illetve fiatal felnőttek pénzügyi tudatosságának fejlesztése a részükre helyben szervezett, tanórán kívüli, naptári évet átívelő fejlesztő tevékenységek megvalósításával az iskolai, illetve sportegyesületi road showkon, valamint a tematikus hagyományőrző rendezvényeken.
  4. A Komárom-Esztergom Vármegyei Esélyteremtő Paktumban megjelölt célcsoportok, kiemelten az idősek áldozattá válásának elkerülése, valamint ugyanezen célcsoport tekintetében a bűnözés okozta káros hatások csökkentése bűnmegelőző és közbiztonság javító szemléletformáló segítő rendezvények megvalósításával.
  5. A célterületen élő időskorúak digitális kompetenciájának és infokommunikációs eszközhasználatának fejlődése a számukra szervezett programok eredményeképpen.

A Széchenyi Terv Plusz program keretében 192,66 millió Ft támogatásból megvalósuló projekt 2027. március 31-én fejeződik be.

„A projektről bővebb információ a www.kevopalyazatok.hu weboldalon olvasható.

Megosztás