Esztergom

Esztergomba érkezett a Police Café sorozat

A vendégmunkások jelenléte volt a központi témája annak a rendezvénynek, ahol civilek, a rendőrség munkatársai, a rendészeti oktatásban résztvevő iskola, foglalkoztató cég, munkaerőkölcsönző, a kormányhivatal szakemberei vettek részt. A Police Café sorozat nem véletlenül folytatódott éppen Esztergomban. A Kereskedelmi és Iparkamara mint helyszín is a célzott együttműködés eredménye.

A rendőrség az elmúlt időszakban sorosabbra fűzte kapcsolatát a foglalkoztatókkal. A bűn- és balesetmegelőzési üzenetek, információk célbajuttatásában vállalt partnerséget a kamara. Így a külföldi munkavállalókról és a jelenlétükről szóló beszélgetésnek is szívesen adott helyet Esztergomban.

A témák megvitatása során a módszertannak megfelelően nem a megoldás-keresést, sokkal inkább a párbeszédet, az információcserét helyezték fókuszba a szervezők. A Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság a kultúrák különbözősége, a jogállás változása kapcsán kezdeményezett párbeszédet több érintett szervezet képviselőivel.

Az összegzésben elhangzott: közös felelősséggel tartozunk azért, hogy a munkahelyeken és a szabadidő eltöltése közben is közeledjenek egymáshoz a magyarok és a külföldiek. A felelős munkáltatók, munkaerő kölcsönzők felkészítik a helyi dolgozókat a vendégmunkások érkezésére, a kulturális sajátosságokra, illetve a külföldieket is arra, hogy milyen körülmények közé kell beilleszkedniük. A társadalom számára nem a vendégmunkások, sokkal inkább a sokszínűségük és a magas létszámuk jelent újdonságot. Meghatározó még, hogy melyik országból érkeznek, hiszen a háborús övezetből menekülők nem elsősorban munkavállalóként, hanem a jövőjüket illetően bizonytalan “lakótársként” jelennek meg a helyiek életében. A filippínó munkavállalók számára pedig hétköznapinak számít, ha két esztendőt más országban töltenek el, otthonuktól távol dolgoznak. Ők jellemzően már több helyen is megfordultak, így az alkalmazkodás rutinjukká vált. Itt a két jellegzetes példa mellett további népcsoportok szokásairól, munkavállalói jogi környezetükről is szó volt, sőt arról is, hogy a nagyobb létszámú munkaerőkölcsönzés milyen kötelezettségeket, plusz feladatokat ró a cégekre.

Fotók, forrás: police.hu

Megosztás