Hírek

A tízéves vármegyei értéktárat ünnepelték

Ünnepi gálával, előadásokkal és színházi produkcióval és kiállítással ünnepelte a vármegyei értéktár fennállásának tizedik évfordulóját a vármegyei önkormányzat Nyergesújfaluban.

Popovics György, a vármegyei közgyűlés és az értéktár elnöke, Mihelik Magdolna polgármester és Erős Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületében. A közönség soraiban foglalt helyet Romanek Etelka, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Steindl Balázs, Esztergom alpolgármestere, dr. Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a vármegyei értéktár bizottság tagjai, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai, a környező települések polgármesterei és sokan mások.

Popovics György felidézte, hogy a hungarikum törvény megszületése után úgy gondolták, hogy a megyében mindenképpen szükség van arra, hogy létrejöhessen egy értéktár, ami összegyűjti kincseinket. Tíz év alatt sikerült kiszélesíteni az értéktár mozgalmat, és a lista folyamatosan bővül, jelenleg 216 értéket tartalmaz. Továbbra is várják a felterjesztéseket. Az elnök ösztönözte, hogy helyi értéktárak jöjjenek létre, amelyekből megnyílhat az út a vármegyei értéktárba kerüléshez. Említette, hogy nemcsak honlapot, hanem kiadványokat, naptárakat, filmsorozatot is készítettek, melyek a vármegyei identitás erősítéséhez is hozzájárulnak.

Mihelik Magdolna polgármester köszöntőjében kitért a vármegyei értéktárban szereplő nyergesújfalui értékekre, a Kernstok-villára és a római kori erőd helyszínére, a Sánc-hegyre. Hozzátette: az érték egy olyan összetartó erőt jelent, ami évszázadokon, évezredeken keresztül formálja a közösséget.

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint a vármegyei értéktár igazolja, hogy nem kel messzire menni, környezetünk is bővelkedik látványosságokban. Köszönetet mondott Popovics Györgynek, aki szívén viseli a vármegyében fellelhető értékek és az értéktár mozgalom ügyét. Arra bátorított mindenkit, hogy javasoljanak további értékeket.

A köszöntők után a vármegyei értéktárban szereplő komáromi Garabonciás Táncegyüttes műsora következett. A szakmai előadások keretében Mikolasek Zsófia a József Attila Könyvtár vezetője a vármegyei értéktárral közös programokat, munkákat idézte fel, akárcsak Horváth Ágota, a vármegyei Nemzeti Művelődési Intézet megbízott igazgatója. Dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző az értéktár bizottság működését és jogi hátterét mutatta be, Kövesdi Mónika művészettörténész pedig érték-örökségünk tarkaságát illusztrálta kulturális kalandozásával.

Az ünnepségen kiderült, hogy a napokban három új érték került az értéktárba, amelyeknek emléklapját a helyszínen vehette át Rabóczky Ferencné, Stop Cukrászda tulajdonosa, Szűcs György, a Dorogi Ipartestület elnöke és dr. Tittmann János, Dorog polgármestere. Az új értékek: a Stop Cukrászda, A 100 éves Dorogi Ipartestület és a Dorogi bányászkodás emlékművei.

A program résztvevői a vármegyei értéktárat népszerűsítő könyveket és játékokat vihettek haza, továbbá kora délután a komáromi Magyarock Dalszínház „Czibor, a Rongylábú” című zenés összeállítását tekinthették meg. Czibor Zoltán olimpiai bajnok labdarúgó életműve ugyanis vármegyei érték.

Az értékár nap és gála a „HUNG-2023 Komárom-Esztergom Vármegye” pályázat keretében valósult meg.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat