Hírek

Esztergomi diákok nyerték a KEMKIK szakmaismereti versenyét

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara első alkalommal szervezett szakmaismereti versenyt hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak. A három fordulós versenyre összesen 20 csapat jelentkezett, ebből hat jutott a döntőbe, melyet pénteken rendeztek a kamara tatabányai székházában.

Az 1-2. fordulóban a csapatoknak egy-egy szakmákkal, mesterségekkel kapcsolatos feladatlapot kellett megoldani, a 2. forduló feladatlapját főleg a vállalatok kérdéseiből állították össze, tevékenységükhöz kapcsolódva. Az írásbeli feladatok során arra is kíváncsiak voltak, hogy mit gondolnak a diákok a jövőről, melyek lesznek a jövő szakmái. Önálló feladatként egy-egy vállalatot, illetve vállalkozást vagy mesterembert is be kellett mutatniuk a csapatoknak.

A rendezvényen néhány cég képviselője is megjelent: a Grundfos Tatabánya Kft., az OTP tatabányai kirendeltsége és a Tesco is képviseltette magát.

Dr. Szerencsés László, a kamara elnöke elmondta, egyik legfontosabb feladatuk, hogy a pályaválasztásban segítsék az iskolát elvégzőket, hogy az egyéni képességeiket kiteljesítve, a személyiségükhöz illő módon tanuljanak tovább és az megélhetésüket is biztosítsa. A vetélkedő célja, hogy bővítsék a tanulók szakmákkal és mesterségekkel kapcsolatos ismereteit, ösztönözve őket az önálló tájékozódásra, az ismeretszerzés különböző formáinak alkalmazására.

Fekete Berkes Borbála, a Komárom-Esztergom vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója elmondta, a döntőbe jutott hat csapat Esztergomból, Tarjánból és Oroszlányból érkezett. A diákokra elektromossággal, kereskedelemmel, gépészettel és vendéglátással kapcsolatos feladványok vártak.

Ezek mellett a mesteravatással is megismerkedhettek, ami hagyományos ünnepnek számít a kamaránál. A zsűriben neves szakmabeliek foglaltak helyet. Rabóczky Erzsébet, aki a vendéglátást értékelte, valamint Kovács Vilmosné és a kamara szakemberei.

A verseny első díját az esztergomi Prímási Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola nyerte el, második lett a Prímási Iskolaközpont Vitéz János Telephelye, a harmadik helyet a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskola szerezte meg.

A program az NFA-KA-KIM-6/2023/TK12 támogatási szerződés keretében valósult meg.