Hírek

Erdő Péter pünkösdvasárnap: Krisztus vetését a Szentlélek érleli

Erdő Péter mutatott be ünnepi szentmisét pünkösdvasárnap, május 19-én az esztergomi bazilikában, melynek keretében nyolcvanegy fiatal és felnőtt részesült a bérmálás szentségében. A főpásztor rámutatott: a történelem és a természet váratlan körülményei sok olyan helyzet elé állítják az emberiséget, és a közösségeket is, hogy a Szentlélek útmutatása és ereje nélkül eltévedhetünk az útvesztőben.

Erdő Péter bíboros homíliájában kiemelte: Krisztustól a Szentlélek által kapjuk meg a tanítást és a törvényt. Ő segít minket, hogy napról napra meglássuk, mit kíván tőlünk a krisztusi szeretet parancsa.

„De nemcsak a törvény beteljesedését ünnepeljük pünkösdkor a Szentlélek kiáradásában, hanem valódi aratást is, amelynek csak szelíd jelképe a föld termésének betakarítása” – tette hozzá.

A főpásztor szerint az ünnep hordozza annak ígéretét, hogy mindig lesznek a történelem során, „akik szavunkra hinni fognak, hogy Krisztus vetését a Szentlélek érleli.” Ebben az aratásban lehetnek a papok munkatársak. „Ezért különösen nagyszerű a papi hivatás, ezért kell újra és újra imádkozni új hivatásokért.

Erdő Péter a bérmálkozókhoz is szólt: a bérmálás szentségében úgy kapjuk meg ezt az ajándékot, ahogyan az apostolok az első pünkösd napján. Lehet, hogy nem látunk tüzes nyelveket, de bízunk abban a világosságban és abban az erőben, ami ekkor költözik a lelkünkbe. Az Erősség Lelke nem engedi, hogy féljünk a történelem eseményeitől. A Bölcsesség és a Jótanács Lelke nem engedi, hogy tehetetlenül tétovázva töltsük az ifjúságunkat, hanem megmutatja az utat Istentől rendelt hivatásunk felé.

Erdő Péter bíboros pünkösdvasárnapi homíliája IDE KATTINTVA olvasható!

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Megosztás