Hírek

Turisztikai fejlesztések indulnak térségünkben

A vármegyei önkormányzat vezette konzorciumban aktív és ökoturisztikai fejlesztések valósulnak meg összesen közel félmilliárd forint értékben Tokodon, Piliscséven, Lábatlanon és Péliföldszentkereszten. Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót a lábatlani Dunamente Ökocentrumban tartották meg május 15-én.

Az eseményen Hummel Rudolf, a vármegyei önkormányzati hivatal főosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket, köztük Popovics Györgyöt, a vármegyei közgyűlés elnökét, Romanek Etelka és Borsó Tibor alelnököket, Erős Gábor országgyűlési képviselőt, valamint Teller Pétert, a vendéglátó település polgármesterét és a pályázatban érdekelteket.

Popovics György elmondta, hogy az említett beruházások a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében valósulnak meg, vissza nem térítendő 493 millió forint európai uniós forrásból. Hozzátette, hogy a vármegye önkormányzatának sikeresek voltak a turizmus fejlesztéséért tett erőfeszítései, mert a TOP-ban 3,5 milliárd forintot tudtak tizenkét projektre fordítani, aminek jó része látogatóközpontokban öltött testet. Kiemelte, hogy jelentős előrelépés történt, hiszen a turisztika hálózatos szolgáltatás, amit alapinfrastruktúra nélkül nem lehet fejleszteni. A TOP Pluszban összesen 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre, tehát a megkezdett fejlesztések folytathatók. „A vármegye nagyon jó a bakancsos, a kerékpáros és a szakrális turizmus területén. Ezért azt a célt tűztük ki, hogy ezeken a területeken érjünk el olyan fejlődést, ami látható. Ezáltal próbálunk egymásra épülő projekteket létrehozni.” – jegyezte meg zárásként.

Másodikként Erős Gábor járult a mikrofonokhoz, aki beszédében azt hangsúlyozta, hogy térségünk számos értéket és kincset rejt. „Sokan azon gondolkodnak, hogy hova menjenek külföldre nyaralni. Úgy gondolom, hogy először ismerjük meg a térséget, környezetünket, hiszen mint említettem számos olyan kincsekben bővelkedik a térségünk, amit talán nem is sokan ismernek, mint például ez az ökocentrumot, ahol most vagyunk” – jegyezte meg.

A beszédek és a köszöntők után Szekér Zoltán turisztikai szakértő, a Dunamente és Térsége Turizmus Egyesület elnöke előadásban mutatta be a négy helyszín fejlesztéseit, amelyeknek a 2025-ös esztendő végéig kell elkészülniük. Először a lábatlani projektet ismertette, ahol két lombkorona házat alakítanak ki. Az egyik az emlősök élővilágának bemutatását célzó „Megfigyelőház”, a másik a „Kísérleti ház”, amely természettudományos kísérleti foglalkozásoknak, interaktív élményóráknak ad majd helyet. Megvalósul egy 4D mozi is, mely a környezettudatosság fejlesztéséhez kínál élményalapú, modern attrakciót a vendégek számára. Ezután Piliscsévvel folytatta, ahol megújul egy régi présház épülete, mely ökoturisztikai találkozó pontként funkcionál majd, a térségi természetjárók új generációjának „kinevelése” érdekében, természeti turisztikai fókusszal. Kiemelte, hogy a péliföldszentkereszti Szalézi Lelkigyakorlatos Ház meglévő látogatóközpont szolgáltatásaihoz kapcsolódva egy különleges, sas formájú sziklamászó torony építését valósítják meg. Végül Tokodot említette meg, ahol ökoturisztikai találkozó pont létesül, mely az idelátogató turisták kiinduló- és végpontjaként szolgál majd. Innen indulva pedig három különböző tanösvény nyomvonalát alakítják ki, ismertető, információs táblákkal fejlesztve.

Az ismertető után a résztvevők kérdéseket tehettek fel, majd körbe vezették őket a Dunamente Ökocentrumban

A projekteket megvalósító konzorcium tagjai:

  • Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata (konzorciumvezető)
  • Dunamente és Térsége Turizmus Egyesület
  • Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft.
  • Lábatlan Város Önkormányzata
  • Piliscsév Község Önkormányzata
  • Szalézi Lelkigyakorlatos Ház