Hírek

Európa legszebb természetvédelmi helyszínei

Európa a természetvédelmi szépség kincsesbányája, a tájak gazdag szövevénye a buja erdők és dombok, a drámai fjordok és nyugodt tavak között. Éppen ezért, ha az élő sportfogadás már unalmas a szobádból, bátran felkeresheted a lenti helyszíneket egy kellemes délutánra és egy kis játékra. Az alábbiakban Európa néhány legszebb környezeti helyszínét mutatjuk be, amelyek mindegyike egyedülálló természeti szépséget és a természettel való újbóli kapcsolatteremtés lehetőségét kínálja.

A norvég fjordok

Norvégia fjordjai világszerte híresek drámai szépségükről. Ezeket a mély, keskeny öblöket magas hegyek szegélyezik, amelyeket ősi gleccserek vájtak. A Geirangerfjord és a Nærøyfjord, mindkettő az UNESCO Világörökség része, a leglátványosabbak közé tartozik. A fjordokat csónakkal lehet bejárni, és közelről láthatjuk a meredek sziklafalakon lezúduló vízeséseket, például a Hét Nővért. A fjordok mentén vezető túraútvonalak és festői autózások panorámás kilátást nyújtanak, és találkozhatunk Norvégia élénk flórájával és faunájával.

A Fekete-erdő, Németország

A Németország délnyugati részén fekvő Fekete-erdő (Schwarzwald) festői, erdős hegyvonulat, amelyet nyugatról és délről a Rajna völgye határol. A terület sűrű, örökzöld erdeiről és festői falvairól híres, amelyeket gyakran ábrázolnak a hagyományos kakukkos órák. Rengeteg túra- és kerékpárút vezet a látogatókat a buja erdőkön keresztül és a nyugodt tavak mentén. A Fekete-erdő Nemzeti Park vezetett túrákat és tanösvényeket kínál, amelyeken a látogatók megismerhetik a régió ökológiáját és a természetvédelmi erőfeszítéseket.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, amely az UNESCO Világörökség része. Híres 16 részes taváról, amiket vízesések kötnek össze, amelyek egy mészkő kanyonba nyúlnak. Sétányok és túraútvonalak kanyarognak a víz körül és a vízen keresztül, és egy elektromos hajó összeköti a 12 felső és négy alsó tavat. A park biológiai sokféleségéhez számos, a területen őshonos növényfaj tartozik, valamint olyan vadon élő állatok, mint a medvék, farkasok és ritka madárfajok.

Camargue, Franciaország

A Camargue a franciaországi Arles-tól délre, a Földközi-tenger és a Rhône folyó két deltájának két ága között fekvő természeti régió. A terület gazdag biológiai sokféleségéről ismert, és több mint 400 madárfajnak ad otthont. A Camargue talán legismertebb a sósvizes tavakról, amelyek a sót kedvelő Dunaliella salina mikroorganizmusnak köszönhetően élénk rózsaszínűre színeződnek. A régióban található Európa egyetlen flamingó populációja is. A terület számos lovas- és túraútvonalat kínál, amelyek egyedülálló módon teszik lehetővé ennek az ökológiai csodának a felfedezését.

A skót felföld

A Skót Felföld egy zord és hegyvidéki régió Skóciában, amely mélységes természeti szépségéről és hatalmas vadonjáról ismert. A régióhoz tartozik a mitikus lakójáról híres Loch Ness, valamint a Ben Nevis, a Brit-szigetek legmagasabb hegye. A Felföldet tavak, dombvidékek és elszigetelt tisztások foltja jellemzi. Az olyan szabadtéri tevékenységek, mint a túrázás, a kerékpározás és a kajakozás népszerűek, és lehetőséget nyújtanak a látogatóknak, hogy testközelből megtapasztalják Skócia vad és érintetlen tájait.

Svalbard, Norvégia

Svalbard egy norvég szigetcsoport a Jeges-tengerben. A szigetcsoportot túlnyomórészt jég borítja, a sarkvidéki sivatagok és tundra azonban olyan egyedülálló tájat kínál, amely Európában sehol máshol nem található. Svalbard fantasztikus hely, ahol nyáron az éjféli napot, télen pedig az északi fényt figyelhetjük meg. A terület különleges vadvilágnak is otthont ad, többek között jegesmedvéknek, rénszarvasoknak és különféle tengeri madaraknak, így a vadvilág szerelmeseinek egyik legkedveltebb úti célja.

Azori-szigetek, Portugália

Az Azori-szigetek egy Portugáliához tartozó szigetcsoport az Atlanti-óceán közepén. A drámai tájairól, zöld legelőiről és kék hortenziákból álló sövényeiről ismert Azori-szigetek a fenntartható utazási lehetőségeket kereső ökoturisták egyik érdekessége. A szigetcsoport a bálnalesek megfigyelésére is kiválóan alkalmas hely, mivel mintegy 24 cetfaj tartózkodik vagy vándorol el a szigetek mellett. Az olyan tevékenységek, mint a túrázás, a búvárkodás és a kenuzás nagyrészt érintetlen természeti környezetben élvezhetők.

Kirándulás kezdőként is

Európa természetvédelmi helyszínei éppoly változatosak, mint amilyen szépek, és végtelen lehetőséget kínálnak a természet felfedezésére és megbecsülésére. Ezek a helyszínek tehát szabadtéri kalandozásra könnyedén lehetőséget adnak.

Megosztás