Dorog

Vármegyei értékek: Dorogi füzetek 1-51. kötetei

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A „Dorogi füzetek 1-51. kötetei” 2018. március 1-jén nyertek felvételt az értéktárba.

Egy több évtizedes-, hiteles várostörténeti dokumentumokban és feldolgozásokban testet öltött munkák sorozata. A várostörténet kutatásának, megmentésének és bemutatásának nemcsak helyi értéke, de megyei-, sőt országos szinten is kiemelkedő darabjai a honismereti mozgalomnak; amit 1990-es indulása óta a szerkesztők, szerzők, a Dorog Város Barátainak Egyesületében a múlt értékeinek kutatásában, közkinccsé tételében a közért tettek és tesznek, az több mint figyelemre méltó. A civil egyesület várospolitikai szerepvállalásának megannyi ténye mellett egyik tevékenységi köre „csak” a kultúrateremtés, ápolás, a várostörténet értékeinek megmentése.

A Dorogi Füzetek című könyvsorozat a település múltját feltárni kívánó igénnyel, jelenünket is jobbítani szándékozó törekvések egyre kiteljesülő szellemi megfogalmazásaként értelmezhető. A kezdetben kitűzött cél eléréséhez, a várostörténeti monográfia megírásához a kötetek jó alapot szolgáltatnak. Ám sok még a mondandó, ami által egyre közelebb kerül a város ahhoz, hogy kellő ismeretekkel rendelkezzen önmaga történelméről, értékeiről.

Fotók, forrás: kemertektar.hu