Hírek

A kulturális normák és vallási meggyőződések hatása az online kaszinózásra

Az online szerencsejáték-oldalak megjelenésével egy új szórakozási lehetőség vált elérhetővé az emberek számára szerte a világon. Ez az online kaszinózás, ami napjainkban különösen nagy népszerűségnek örvend. Nagy különbségeket figyelhetünk meg azonban az emberek kaszinókról alkotott véleményét illetően attól függően, hogy ki hol él. Míg sokan annyit játszhatnak kaszinójátékokkal, amennyit csak szeretnének, addig mások bizonyos okok miatt úgy érezhetik, hogy bűnt követnek el. Ezek között a lehetséges okok között találhatjuk meg a kulturális és vallási különbségeket.

Cikkünkben feltárjuk az online kaszinók világa és az egyes kultúrák és vallások közötti kapcsolatot. Így arra is fény derül, hogy az emberek egyéni meggyőződései hogyan befolyásolhatják a játszási szokásokat.

Kultúrák vs. online kaszinójátékok

A kultúra kulcsszerepet tölt be az emberek szerencsejátékokhoz való hozzáállásában. Számos országban, köztük az USA-ban és az Egyesült Királyságban is a különböző szerencsejátékok mélyen beleivódtak a kulturális szokásokba, így azok ma már a mindennapok részét képezik. Épp ezért nem meglepő, hogy ezekben az országokban az online kaszinójátékok teljesen ártalmatlan időtöltésnek minősülnek.

Más országokban, így például Kínában is komoly múltja van a szerencsejátékoknak. Itt az első játék nem kevesebb, mint 4000 évvel ezelőtt jelent meg az országban, és azóta is töretlen sikernek örvendenek ezek a játékok. Napjainkban persze a kínaiak sokszor már online játszanak.

Magyarország esetén a szerencsejátékok még ha nem is 4000 éves, de elég hosszú múltra tekintenek vissza. Az első szerencsejáték-törvény megjelenése (1752) Mária Terézia uralkodásának idejére tehető. A kaszinójátékok hazánkban persze ma is népszerű és legális időtöltésnek számítanak. Köszönhető ez részben annak, hogy az első online és mobil kaszinók Magyarországon széles játékkínálattal és kedvező bónuszokkal jelentek meg. A legjobb kaszinó appok a magyar játékosok számára például nem csak izgalmas játékokat, de kivételes játékélményt is nyújtanak.

Azonban jobb ha tudod, hogy nem minden ország ennyire támogató, ha szerencsejátékokról van szó. Rengeteg közel-keleti és ázsiai társadalomban az online kaszinójátékok szembemennek a társadalmi értékekkel és kulturális normákkal, ezért azokat erkölcsileg elítélendőnek tartják.

Hogyan vélekednek az egyes vallások a szerencsejátékokról

A vallási meggyőződések nagymértékben befolyásolhatják az egyének játszási szokásait. Míg egyes vallások kifejezetten tiltják a szerencsejátékokban való részvételt, más vallások megengedőbb hozzáállást tanúsítanak ezen a téren. Nézzük meg mit találunk az egyes világvallások esetén a szerencsejátékokról.

Iszlám

A Mohamed próféta által alapított iszlám vallás a világ egyik leggyorsabban növekvő vallásai közé tartozik. A muszlimok szent könyve, a Korán névlegesen is említi a szerencsejátékokat. A Koránban leírtak alapján ezek a játékok azon tevékenységek közé tartoznak, amelyektől a hívőknek egyértelműen tartózkodniuk kell. Mindez azért van, mert a szerencsejátékokban való részvétellel a játékosok olyan pénzhez jutnak hozzá, amelyre nem jogosultak.

Mindezekből kifolyólag a muszlimok számára tilos a szerencsejátékok minden formája, beleértve a lottót, a sportfogadást és az interneten keresztül elérhető kaszinójátékokat is.

Kereszténység

A kereszténység esetén azt láthatjuk, hogy az egyes felekezetek eltérő nézeteket vallanak a szerencsejátékokkal kapcsolatban. Néhány keresztény felekezet – különösen azok, amelyek konzervatív nézeteket vallanak – úgy gondolja, hogy a szerencsejátékok kétes tevékenységeknek minősülnek, ezért jobb elkerülni azokat. Más felekezetek azonban úgy vélekednek, hogy semmi rossz nincs a szerencsejátékokban egészen addig, míg az nem vezet függőséghez vagy komoly anyagi problémákhoz.

A Biblia egyébként nem nevesíti a szerencsejátékokat. Azonban nagy általánosságban óva int a pénzimádattól és a pénz utáni sóvárgástól.

Zsidó vallás

Hasonlóan a kereszténységhez a zsidó vallás szent könyve, a Tóra sem tesz említést a szerencsejátékokról. A zsidók szokásjogi gyűjteménye, a Talmud azonban már tartalmaz pár gondolatot róluk.

A Talmud szerint a szerencsejátékokkal olyan, mintha bűnt követnénk el, hiszen engedély nélkül veszünk el másoktól pénzt. Ezenkívül elmondható az is ezekről a játékokról, hogy nem szolgálják a közösség érdekeit. Mindezek alapján pedig kérdéses, hogy megengedettek-e a kaszinójátékok a zsidók számára. Egy rabbi úgy nyilatkozott e téren, hogy mindenkinek joga van saját magának meghozni a döntést, hiszen kizárólag a Talmud tünteti fel negatív színben ezeket a játékokat. A Tóra semmilyen iránymutatást nem ad erre vonatkozóan.

Buddhizmus

A buddhizmus esetében nem találunk konkrét tiltást a szerencsejátékokban való részvételre vonatkozóan. Azonban a Buddha egyik tanításában azt javasolja, hogy maradjanak az emberek távol tőle, mivel szenvedést hozhat a szerencsejátékokban résztvevő személyre.

Mivel a buddhizmus egy olyan vallás, amelynek középpontjában az egyének jobbá válása áll, alapvetően mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy szeretne-e kaszinójátékokkal játszani vagy sem.

Hinduizmus

A hindu vallásban nem találni iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a szerencsejátékok jók-e vagy rosszak. Ennélfogva az egyének szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e ilyen tevékenységekben részt venni.

Azonban ne felejtsük el, hogy a hinduizmus nagy hangsúlyt fektet a jótékonykodásra. Tekintettel arra, hogy a szerencsejátékok inkább másoktól vesznek el pénzt, minthogy adnak, a hindu vallást követők többnyire rossz karmának tartják a kaszinózást.

Hogyan befolyásolják a kulturális normák és vallási meggyőződések játszási szokásainkat

Az, hogy a szerencsejátékok egy adott kultúrában vagy vallásban elfogadottnak vagy elítélendőnek számítanak nagy befolyással lehet az online kaszinójátékok elterjedtségére egy társadalmon belül. Sőt, kihatással lehet az ezen szolgáltatások nyújtására és igénybevételére vonatkozó jogszabályi környezetre is.

A legtöbb egyén számára a szerencsejáték kulturális és vallási elfogadottsága erkölcsi iránytűként szolgál. Így azokban a társadalmakban, ahol megengedő a szabályozás és a szerencsejátékok egy teljesen átlagos szabadidős tevékenységnek számítanak, sokkal többen játszanak online kaszinókban. Ezzel szemben egy olyan társadalomban, ahol erkölcsileg és/vagy jogilag elítélendő a kaszinózás, az emberek sokkal inkább elkerülik a hitükkel összeegyeztethetetlen tevékenységekben való részvételt.

Mindezek alapján érthető, hogy hazánkban miért számít népszerű elfoglaltságnak az online kaszinózás. Továbbá, az sem igényel további magyarázatot, hogy miért illegálisak az online szerencsejátékok Katarban, Észak-Koreában és Szingapúrban is.

Összegzés

Ahogy az a fentiekből is látszik, az online kaszinózás esetében nagyon is számít, hogy hol élünk. A különböző kulturális normák és vallási meggyőződések nagyban befolyásolhatják az egyének hozzáállását a szerencsejátékokhoz. Míg számos országban egy teljesen mindennapi tevékenységnek számít az online nyerőgépen való pörgetés, más helyeken mélyen elítélhetnek ugyanezért. Ráadásul a legszigorúbb szabályozással rendelkező országokban akár börtönbüntetés is játhat érte!

Megosztás