Hírek

Befejeződött Tokodaltáró csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 85 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg Tokodaltáró csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése.

Tokodaltáró Község Önkormányzata sikeresen pályázott a TOP-2.1.3-16 kódszámú, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című felhívásra – ennek eredményeképpen valósulhatott meg település számára rendkívül fontos beruházás.

A József Attila utca északi oldalán fedett, valamint nyílt árok került megépítésre. A fentről érkező vizeket ez az árok fogja fel, majd vezeti tovább a József Attila utca – Dobó Katica utca találkozásánál kialakítandó nyílt árokba, amely végül a vizeket a Bányász utcán meglévő csapadékvíz-elvezető árokba vezeti egy meglévő átereszen keresztül. A projekt keretén belül megvalósult a 10-es út északi oldalán új, fedett árok a meglévő járda mellett, a Dobó Katica utcában pedig burkolt árok került kialakításra.

A TOP-2.1.3-16-KO1-2019-00023 azonosítószámú projekt átfogó, hosszú távú célkitűzése az volt, hogy az érintett településrész csapadékvíz kiöntésektől veszélyeztetett utcáiban, az esővíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az itt található értékek megóvását, ezáltal javítsa az itt élő lakosság életminőségét.

A projekt konkrét célja volt, hogy egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer kerüljön kialakításra az érintett utcákban, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a befogadóba az egyszerre lehulló nagy mennyiségű csapadékot is.

A beruházás során összesen 765,5 méter hosszan került kialakításra a csapadékvíz-elvezető csatorna.

Az uniós támogatással megvalósult beruházás egy komplex, az egész településrészre kiterjedő, átgondolt vízrendezési fejlesztést jelent, amelynek köszönhetően Tokodaltáró érintett belterületi részén a rendkívüli időjárási helyzetek idején kialakuló havária helyzetek számának jelentős csökkenése, az okozott károk minimalizálása várható.

A vármegyei önkormányzat a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) keretében eddig mintegy félmilliárd forinttal támogatta a település fejlődését. A TOP-ban a csapadékvíz-elvezetésének fejlesztését 85 millió forinttal, a hivatal és az óvoda energetikai fejlesztését 150 millió forinttal, míg a TOP PLUSZ-ban az egészségügyi alapellátás fejlesztését 50 millió forinttal, valamint az óvodafejlesztést 200 millió forinttal támogatta.

Borítókép: tokodaltaro.hu