Hírek

A Dorogi Nyugdíjas Egyesület is megünnepelte a költészet napját

A magyar költészet napja alkalmából „Dorogon Dorogról írók” címmel szervezett ünnepi rendezvényt a Dorogi Nyugdíjas Egyesület az önkormányzat támogatásával a művelődési házban, melyet a Dorog várossá nyilvánításának 40. évfordulójához kapcsoltak.

Az egyesület elnöke, Fülöp Zita Gabriella köszöntötte a résztvevőket, köztük dr. Tittmann János polgármestert, Erős Gábor országgyűlési képviselőt és Romanek Etelkát, a vármegyei közgyűlés alelnökét.

A rendezvényhez csatlakoztak az „Életet az Éveknek” Országos Szövetség vármegyei szervezetéhez tartozó nyugdíjas egyesületek és klubok is, Troják Frigyes elnök részvételével. A rendezvény házigazdája Cselenyák Imre elbeszélő, regényíró, zenész volt. Közreműködött Dankó József, Kele Fodor Ákos, Kovács Tamás és Menyhárt Csaba.

Cselenyák Imre Dankó József helytörténeti kutatót, tanárt kérdezte Kovács Lajos reformpedagógiájáról, majd Menyhárt Csaba író, kutató egy 1904-es datálású Esztergom-Dorog vonatkozású verssel lepte meg az érdeklődőket. Kele Fodor Ákos író Visio carbonis D135 c. prózájából olvasott fel, mely négy, a múlt század fordulóján bányában rekedt ember beszélgetésének története. Egyiküknek, a föld alatt misztikus látomásai lesznek, melyekben egyszerre látja Dorog vidékének millió évekkel ezelőtti múltját és a mi jelenünket is száz évvel meghaladó jövőjét.

Kovács Tamás, a Dorog Város Barátainak Egyesülete (DVBE) elnöke édesapja, Kovács Lajos helytörténeti kutató Másodosztályú történelmünk című munkájából idézett.

A költészet napi programot szavalatok zárták. A térség nyugdíjas klubjainak tagjai József Attila, Kányádi Sándor, Petőfi Sándor és még sok más magyar költőt megidézve tették színessé a Dorog40 rendezvényt.

Fotók, forrás: dorog.hu / Komárom-Esztergom Vármegye Önkormányzata