Hírek

Több mint tíz százalékkal nőt a regisztrált bűncselekmények száma vármegyénkben

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség évértékelőt tartott 2024. április 12-én, amelyet a jelenlétével megtisztelt dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettes úr.

Dr. Reszl Ildikó főügyész köszöntőjében kiemelte, hogy az ügyiratforgalom közel 5 %-os növekedése mellett az ügyészek időszerűen, szakszerűen és törvényesen látták el a feladataikat, ezen túlmenően nagy hatékonysággal alkalmazták a büntetőeljárási törvény eljárást gyorsító rendelkezéseit. A főügyész úrnő röviden kitért a főügyészség személyügyi és gazdasági helyzetére.

Dr. Széplábi Rezső büntetőjogi főügyészhelyettes a büntetőjogi szakág tevékenységét értékelve kiemelte, hogy a vármegyében a regisztrált bűncselekmények száma 2023-ban 12,3%-kal több, mint a megelőző évben, a növekedés mértéke meghaladta az országos átlagot. Ennél nagyobb mértékű, 21,2%-os emelkedés volt a bűncselekmények elkövetői számában, ez az adat is magasabb az országos átlagnál. Az elmúlt évben 22,2%-kal emelkedett a bűncselekmények fiatalkorú elkövetőinek, és 125%-kal a gyermekkorú elkövetők száma. Az egyes bűncselekményi kategóriák közül kiemelendő az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és az embercsempészés, melyek száma a tárgyévben 118,2%-kal, illetve 50%-kal emelkedett.

A múlt évben a vádemelések száma 6,4%-kal, a megvádolt személyek száma 6,5%-kal csökkent, az összes megvádolt fiatalkorú elkövetők száma 21,1%-kal kevesebb volt.

A vádemelések módját illetően az eljárást gyorsító jogintézmények közül a büntetővégzés hozatalára irányuló indítványok és a bíróság elé állítások együttesen a vádemelések 73,2%-át tették ki. A váderedményesség 99,70% volt, amellyel a vármegye az országos rangsorban a 4. helyen áll. A fiatalkorúak ügyeiben a váderedményesség az előző három évhez hasonlóan 100%-os volt. A jogerős bírósági határozatok 93,63%-ban egyeztek meg a váddal.

Hadaróné dr. Izsáki Mariann közjogi főügyészhelyettes ismertetetést adott az ügyészség közérdekvédelmi, ennek részeként a törvényességi ellenőrzési, magánjogi, büntetés-végrehajtási felügyeleti tevékenységéről. A cégbírósági törvényességi felügyeleti eljárás kezdeményezések száma 50%-kal emelkedett. A fogyasztók védelme érdekében 9 pert megelőző felhívást adott ki a főügyészség, két esetben kezdeményezett fogyasztóvédelmi hatóság eljárását.

A hozzátartozók közötti megelőző távoltartás elrendelése érdekében 68 esetben lépett fel a főügyészség, majd ezen ügyek közel nyolcvan százalékában élt felhívással a jegyzőhöz a család figyelemmel kísérése érdekében; 13 esetben a gyermekek veszélyeztetettsége miatti hatósági eljárást kezdeményezett, és 10 jelzést nyújtott be a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szerv felé. A szabálysértési jogterületen 46,7%-kal emelkedett a panaszok és 27,6%-kal a benyújtott perújítási kérelmek száma. A büntetés-végrehajtás felügyeleti ügyész 60 alkalommal tartott ellenőrzést előállító helyiségben.

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség