Hírek

Elkészült a bajóti záportározó

A Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) keretében fejlesztették a csapadékvíz-elvezető csatornákat, valamint egy záportározót alakítottak ki Bajóton.

Sikeresen pályázott Bajót Község Önkormányzata a TOP-2.1.3-16 kódszámú, a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című felhívásra. A 400 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével a csapadékvíz biztos elvezetése valósulhatott meg.

A település régóta küzdött a csapadékvíz okozta károk problémájával; Bajótot az elmúlt 10 évben többször is nagyon súlyos árvízkárok érték, amelyeket nagyobb esőzések alkalmával a települést ketté szelő Bajóti-patak áradása okozott.

Bajót település Önkormányzata az elmúlt időszak vízkárainak kezelése és a kártételek csökkentése érdekében elhatározta, hogy ütemezetten korszerűsíti a belterületi csapadékvíz elvezető rendszereit azon társadalmi és gazdasági igény megvalósítása érdekében, hogy az önkormányzati és közösségi ingatlanok védelme hosszútávon megoldott legyen. A vízelvezető rendszerek átgondolt fejlesztésével az önkormányzat fenntartási költségei is csökkennek.

A TOP-2.1.3-16-KO1-2021-00032 azonosítószámú projekt keretében a település belterületének megvédéséhez a külterületen egy záportározó került kialakításra, amivel átmenetileg fel lehet fogni a levonuló csapadékvíz egy részét. Jelen projekt átfogó, hosszú távú célkitűzése, hogy Bajót elöntésektől veszélyeztetett részén, a csapadékvíz rendezett elvezetésével hosszútávon is biztosítsa az itt található értékek megóvását.

A projekt konkrét célja, hogy a záportározó kialakításával egy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer kerüljön kialakításra, amely vízkárok kialakulása nélkül képes elvezetni a település belterületén az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadékvizet is.

Az elkészült beruházás egy komplex, az egész településre kiterjedő, átgondolt vízrendezési fejlesztés legfontosabb lépését jelenti. A beruházás követően Bajót község központi része, az itt található magán- és köztulajdon hosszú távon védetté vált az egyre gyakrabban előforduló vízkárok, haváriák ellenében.

További információk ide kattintva érhetőek el!

Fotók: Bajót Község Facebook-oldal

Megosztás