Hírek

Vármegyei értékek: Crumerum

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. Nyergesújfalu római kori erődje, a Crumerum 2021. szeptember 10-én nyert felvételt az értéktárba.

Crumerum erődje Nyergesújfalu keleti részén a meredek partfallal határolt Sánchegyen fekszik. A szabályos szerkezetű, négyzetes alaprajzú erőd nyugati és keleti bejárata ismert, ezt szögletes, a falból előreugró kaputornyok védték. Az erődöt a Kr. u. 2. században emelték, helyőrségét egy ibériai származású gyalogos segédcsapat adta (cohors V Callaecorum Lucensium).

Alakja majdnem szabályos téglalap, szögletes kapu és oldaltornyokkal. Az átépítéskor a sarkokra legyező alakú tornyokat építettek. Az erőd és általában a limes létesítésének oka a határ (itt a Duna) túlpartján élő ellenséges népek (germánok, markomannok és kvádok) támadása volt. Az összecsapások Domitianus alatt (81-96) kezdődtek. 89-ben a markomannok és a kvádok támadtak, majd 92-93-ban újra kitört a háború. Az ismételten kiinduló villongások miatt kezdte meg Traianus császár a dunai határ megerősítését. Ekkor épülhetett Crumerum castrum (erőd) is. A 180-ig tartó, a germán törzsekkel vívott háborúkban Pannónia provincia elnéptelenedett, a lakosság elpusztult vagy elmenekült.

Commodus császár (180-193) halála után Pannónia korábbi helytartóját Septimius Severust (193-211) választották császárrá. Ő és fia Caracalla (211-217) alatt a tartományra egy békésebb időszak köszöntött, erre az időszakra esik Crumerum virágkora. Az előkerült leletek többsége is ebből a korból származik.

Az erődöt, amely a 4. századig volt használatban, a késői időszakban megerősítették, védműveit legyező formájú saroktornyokkal modernizálták az ellenség fegyverzetének és taktikájának, valamint a római fegyverek és hadművészet (taktika, katonai építészet, stb.) fejlődésének megfelelően. A késői időszakban lovascsapat állomásozott itt (equites promoti).

A táborhoz tartozó polgári település a hegy délkeleti és délnyugati lábánál helyezkedett el, a késő római temető ettől valamivel távolabb, dél-délnyugati irányban került elő.

A Rákóczi szabadságharc alatt 1706-ban a római tábor fölé, annak egykori maradványait elpusztítva egy földsáncokból és ágyúállásokból álló újkori erődítményt emeltek, amely az összecsapások során végül elpusztult.

Nyergesújfalu a limes magyarországi szakaszának északi kapuja. E kapu funkciót ideálisan be tudja tölteni a szabadon látogatható Crumerum, mivel közvetlenül a főút mellett található, és a Duna menti EuroVelo6 kerékpárút is érinti, amin szezonban naponta 600 kerékpáros halad el ezen a ponton. A közeli, országosan is kiemelkedő vendégforgalmú (évi 10 ezer lovaglás), minősített lovarda túraútvonala szintén érinti ezt a területet.

Borítókép, forrás: kemertektar.hu