Hírek

Rézkábeleket loptak Nyergesújfaluról

Felfüggesztett szabadságvesztést szabhatnak ki azzal a két férfival szemben, akik egy nyergesújfalui telephelyről két alkalommal, összesen közel másfél milliós értékben loptak rézkábeleket.

A vádirat szerint a büntetett férfiaknak állandó munkájuk nem volt, ezért megbeszélték, hogy kábellopásból egészítik ki jövedelmüket. Az egyik férfi a lopás előtt néhány nappal terepszemlét tartott a nyergesújfalui cég telephelyénél.

Ezután az elkövetők előbb 2023. április 3-án éjfél után, majd 2023. április 8-án 23 órakor gépkocsival érkeztek a telephelyhez, magukkal vittek egy vasfűrészt. Mindkét alkalommal a férfiak a kerítés dróthálóját felhajtották, a résen bebújtak a telephelyre.

Az udvaron tárolt egyik kábeldobról az első estben levágtak legalább 15 méter hosszúságú, 120 kg súlyú 4 eres, 470.535 Ft értékű, a második esetben 20 méter hosszú, 180 kg súlyú, 1.019.800 Ft értékű rézkábelt.

Az elkövetők mindkét esetben a levágott kábeldarabot kisebb részekre darabolták, a kerítésen kidobták, majd a gépjárművel elvitték.

A tolvajok a lopással 1.490.335 Ft kárt okoztak, amely nem térült meg.

Az elkövetők minkét alkalommal az egyik férfi bajnai otthonában a lopott kábelek külső műanyag szigetelését levágták, majd rézhulladékként értékesítették összesen 622.000 Ft-ért, ezt egymás között megfelezték.

A lopás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség a vádiratban mindkét férfival szemben arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, kötelezze az elkövetőket a sértett kárának megfizetésére, a lefoglalt vasfűrészt kobozza el.

A cselekményről készült videó:

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség