Esztergom

Okos parcellaköveket helyeztek el az esztergomi temetőkben

A belvárosi, a szentgyörgymezői és a honvéd temetőkben okosparcellaköveket helyezett el a Nemzeti Örökség Intézete, melyet a belvárosi temetőben mutattak be március 26-án, kedden.

Az eseményen ismertették, hogy 2022 márciusában kezdődött egy országos programsorozat, amelynek célja, hogy hónapról hónapra minél több temetkezési helyen felkiáltójelként álljon egy parcellakő, hogy méltó módon hirdesse a Nemzeti Sírkertbe sorolt védett sírokat, ezzel is őrizve nemzetünk nagyjainak emlékét. Az első állomás a jelentős történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező Keszthely városa volt, nemrég pedig a váci rabtemetőben avattak parcellakövet. Esztergomban most három temető csatlakozik azokhoz a sírkertekhez, ahol parcellakövet helyeznek el.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója beszédében Széchenyi István szavait idézte: „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk”, majd hozzátette, hogy a ma felavatott parcellakő – ami mondhatjuk az idelátogatók útjába gördül –, mindenképpen jelentős lépcsőfok lehet mindazoknak, akik beolvassák a rajtuk található QR kódot és ennek segítségével olyan személyek életútját ismerhetik meg, akik példájukkal minden magyart előre vezettek, reményt adva a magyarság jövőbe vezető hosszú és gyakran kacskaringós lépcsőjén. Móczár Gábor kiemelte, hogy a magyar nemzet számára maradandót alkotó személyek temetkezési helyének védelmére született meg az úgynevezett Nemzeti Sírkert, amely immár több mint 6.200 sírt számlál országszerte. A Nemzeti Sírkertbe sorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, felettük a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség nevében. Továbbá nyilvántartást vezetnek a védett sírokról, felmérik állapotukat, és amennyiben indokolt, illetve az ott nyugvó személlyel kapcsolatban fontos évforduló következik, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntése alapján felújítják vagy rendbe teszik azokat. Az esztergomi temetőkben a nemzeti sírkert részeként 28 személy sírja védett. A jelzőkövek állításával pedig nem állnak meg, hiszen a jelenlegi 51 mellett mintegy 700 megjelölendő helyszín található még országszerte.

Dr. Alberti Péter, Esztergom Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy a Nemzeti Sírkert virtuális jellegű, nem konkrét helyhez tartozó, hanem Magyarország területét lefedő sírkert, amelyben a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. A mai naptól pedig okos parcellakövek jelölik a Nemzeti Sírkertbe sorolt sírhelyeket itt Esztergomban is. „Itt a belvárosi temetőben található, a Nemzeti Sírkertbe tartozó sírok közül Dévényi Iván művészettörténész, művészeti író, műgyűjtő, Feichtinger Sándor botanikus orvos, Lampich Árpád gépészmérnök, repülőgéptervező és Rumy Lajos tiszti arany vitézségi érmes katonatiszt, ezredes végső nyughelye.” – jegyezte meg az alpolgármester.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy olyan világban élünk, ahol a digitális világ egyre jobban hódít és egyre nagyobb teret nyer. Valahol ez az okos parcellakő is ebbe az irányba sorolható. „Esztergomban jó példa, hogy az iskolák kihozzák a gyerekeket a temetőkbe, és megmutatják nekik elődjeink, nagyjaink sírhelyét, ezáltal pedig megismertetik velük, hogy kik is voltak ők, hogy is éltek, mit is tettek az adott településért. Meggyőződésem, hogy az ilyen okos parcellakövekkel a gyerekek közelebb tudnak kerülni az egykori nagyjainkhoz. Az pedig, hogy a térségünkben először Esztergomban helyeznek el ilyen okos parcellaköveket, megtisztelő és egyben felemelő is, és nagy köszönet és hála mindenkinek” – tette hozzá a képviselő.

A belvárosi temetőben elhelyezett parcellakőnél található QR kód az alábbi honlapra vezet.

Megosztás