Hírek

A legfontosabb tudnivalók split hőszivattyú vásárlása előtt

A split hőszivattyúk manapság a legkelendőbb hűtési és fűtési megoldások közé tartoznak. Rendkívüli energiahatékonyságukról ismeretesek, amely viszonylag gyors megtérülést biztosít. Azonban sokakat eltántoríthatnak a berendezésekkel járó kezdeti költségek.  

Ezt a bejegyzést azért írtuk, hogy segítsünk a megfelelő hőszivattyú kiválasztásában és eloszlassunk néhány kételyt, hiszen egy rendkívül komplex témáról van szó. Kezdjük az alapokkal!

Mi az a split hőszivattyú?

Az osztott, vagy split hőszivattyús rendszer egy beltéri és egy kültéri egységből áll. Ez az elrendezés lehetővé teszi a hatékony működést, csökkentett zajszint mellett az otthonon belül. A kompakt kialakítású beltéri egység a kültéri egységgel együtt dolgozik a légcsere érdekében, így tartva a beltéri hőmérsékletet kényelmes szinten.

A split hőszivattyúk fűtés és hűtés szempontjából egyaránt hatékonyak, képesek a külső levegőből a hőenergiát elvonni, hogy télen fűtsék otthonát, nyáron pedig a folyamatot megfordítva hűtsék azt.

Ezek az elektromos árammal működő rendszerek a hagyományos fűtési módszerek energiatakarékos alternatíváját jelentik, és potenciálisan csökkentik az energiaköltségeket.

Mi az a monoblokk hőszivattyú?

A monoblokk hőszivattyú az összes alkatrészt egyetlen kültéri egységben egyesíti, és az összes műszaki alkatrész egy helyen történő elhelyezésével egyszerűsíti a telepítést és a karbantartást. Ezt a rendszertípust általában könnyebb telepíteni az egységes kialakításának köszönhetően.

A monoblokk rendszerek azonban nem feltétlenül teljesítenek olyan jól a rendkívül hideg éghajlaton, mivel a kültéri elhelyezésük befolyásolhatja a hatékonyságot. A beltéri egység hiánya a split rendszerekhez képest kevésbé egyenletes levegőeloszlást is eredményezhet a lakásban.

Air heat pump standing outdoors. Modern, environmentally friendly heating. Save your money with air pump. Air source heat pumps are efficient and renewable source of energy. 3d rendering

A split hőszivattyúk előnyei és hátrányai

Az osztott hőszivattyúk hatékonysága kiemelkedik, mivel kevesebb energiát használnak fel a kívánt fűtési vagy hűtési szint eléréséhez, ami a közüzemi számlák csökkenéséhez vezethet. A komponensek szétválasztásának köszönhetően a beltéri zaj minimálisra csökken, mivel a működés nagy része kint zajlik.

Ezzel szemben az osztott hőszivattyúk gyakran magasabb kezdeti költséggel és összetettebb telepítési követelményekkel járnak. A kültéri egységnek is megfelelő helyre van szüksége, ami nem minden otthonban áll rendelkezésre.

Mire kell figyelni hőszivattyú vásárlásakor?

A hőszivattyú vásárlásakor a legfontosabb szempontok közé tartozik a rendszer mérete és kapacitása, amely biztosítja, hogy ne legyen sem túl kicsi, sem túl nagy a kiszolgálandó területhez viszonyítva.

A hűtésnél a magas szezonális energiahatékonysági mutató, a fűtésnél pedig a fűtési szezonális teljesítménytényező jelzi a jobb hatékonyságot.

Az éghajlat szintén fontos tényező; győződjön meg arról, hogy a hőszivattyú megfelel az Ön környezetének hőmérsékleti tartományához. Az olyan funkciók, mint a fejlett leolvasztó rendszerek, kulcsfontosságúak lehetnek a hideg éghajlaton.

Fontos megvizsgálni a garanciát és a gyártói támogatást, mivel ezek védelmet nyújthatnak a váratlan kiadások ellen, és szükség esetén segítséget nyújthatnak.

Ha fűtés és hűtés mellett a melegvíz előállítását is a hőszivattyúra bízná, akkor érdemes lehet egy komplexebb berendezést választani, amely akár fűtőpatron nélkül is képes biztosítani a szükséges melegvíz mennyiséget.

Emellett érdemes lehet az extra kényelmi funkciókat is figyelembe venni. Ilyen többek közt a berendezést távolról szabályozni képes mobilalkalmazás, vagy a felhasználói szokásokat automatikusan tanuló szoftver.

Megosztás