Esztergom

André Kertész kiállítás nyílt Esztergomban

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából rendezendő három részes kiállítás-sorozatának első tárlata március 22-én, pénteken nyílt meg Esztergomban, az MNM Ballassa Bálint Múzeumában.

A három részes kiállítássorozat a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből mutat be válogatást. Sosem látott képeket láthatnak az érdeklődők egymást követő három helyszínen: Esztergom mellett Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

Az André Kertész Esztergomban! című tárlaton 28 eredeti vintázskópia mellett két vetítés mutatja be André Kertész munkásságát. A Kertész negatívjait őrző francia archívumnak köszönhetően a tárlat látványos installációval ismerteti az egyik legismertebb esztergomi kép, a Víz alatt úszó születésének előzményeit. A kiállításból kiderül, például, kik azok az esztergomi versenyúszók, akiket Kertész fényképezett és ki volt az a lány, akinek első szerelme a majdani fotóművész lehetett.

A csütörtöki megnyitón André Kertész munkásságát méltatva és esztergomi kötődését bemutatva Demeter Szilárd, az MNM főigazgatója és Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere mondott köszöntőt, a tárlatot Erős Gábor országgyűlési képviselő nyitotta meg.

Az MNM tájékoztatója szerint André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is hazatért, több kiállítása is nyílt Magyarországon, szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit, és a nem sokkal halála előtt ajándékozott magyarországi fényképeiből Szigetbecsén a nevét viselő emlékmúzeum is létrejött.

Az eseményen Fisli Éva történész-muzeológus felidézte: 2021-ben az André Kertész fotógyűjteményének adásvételi szerződése 1163 képről szólt, amelynek döntő része 1925 előtt készült és 943 darab kontaktkópiát, 59 darab nagyobb méretű vintázst, 151 darab polaroidfotót, 9 személyes képet és egy kollázst tartalmaz. „A vásárlást követően a Nemzeti Múzeumban elvégeztük a fotográfiák állapotfelmérését és nyilvántartásba vételét. 2024-ben érkezett el az idő, hogy a világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a nagyközönségnek is bemutassuk az analóg fotográfia mesterének sosem látott képeit” – hangsúlyozta történész-muzeológus. Az MNM első két kiállítása korai vintázskópiákat mutat be. Az igen különleges és értékes apró képekből néhány már szerepelt korábban a közönség előtt, mindeddig azonban nem tárult fel Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága. Az eredetiben is megcsodálható korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések teszik többféleképpen élvezhetővé. „Kiállítássorozatunk a fiatal André Kertész nyomába szegődik, amikor először Esztergomban és környékén készített, soha nem látott fotóiból válogatunk” – jegyezte meg Fisli Éva.

Az André Kertész Esztergomban! című kiállítás június 23-ig látogatható.

Június 22. és szeptember 22. között Budapesten, Kertész/Kópiák címmel lesz látható válogatás a fiatal Kertész ritkaságszámba menő képeiből a Nemzeti Múzeumban. A sorozat a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban zárul, ahol július 2-től az idős Kertész polaroidjait állítják ki.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum / MTI
Fotók: dorogimedence.uh

Megosztás