Csolnok

Közösségi teret hoznak létre Csolnokon

Egy volt bányatiszti lakás, a Berzéthy-villa átalakításával hoz létre közösségi teret Csolnok önkormányzata, melynek a projektnyitó rendezvényét március 20-án, szerdán tartották meg a helyszínen.

Korábban írtuk, hogy Csolnok Község Önkormányzata a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00030 azonosító számú „Fejlesztések Csolnok élhetőbb településsé alakítása céljából” című projektben 205.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből a volt bányatiszti lakást, másnéven a Berzéthy-villát újítják fel és alakítják át közösségi térré, valamint kármentesítik a XII-es akna területét.

Gacsai Bálint, a kivitelezést végző Gabroplus Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Berzéthy-villánál a munkálatok október végén kezdődtek, melynek során a régi tetőszerkezetet elbontották, majd újat építettek. Továbbá elvégezték az épület szerkezetének megerősítését, felépítették az új oromfalakat, illetve a víz és a gépészeti alapszerelési munkákat is elvégezték. Hozzátette, hogy a napokban kezdődnek az aljzatbetonozási munkák, utána pedig kicserélik a nyílászárókat, kialakítják a belső részeket és elvégzik a szépészeti beavatkozásokat.

Kolonics Péterné, Csolnok polgármestere elmondta, hogy az épületben egy nagyobb befogadóképességű dísztermet, több kiállítótérként, vagy klubhelyiségként is használható helyiséget, teakonyhát, valamint akadálymentes vizesblokkot alakítanak ki. „A Berzéthy bányatiszti lakás felújítása igen fontos a településnek, azontúl, hogy megmentünk egy régi épületet, új helyiségek kerülnek kialakításra. Ide költözik majd a házasságkötő terem, kialakítunk egy közösségi termet, továbbá a helytörténeti kiállításnak is itt adunk helyet” – jegyezte meg a polgármesterasszony, majd kitért arra is, hogy ennek a projektnek a részeként végzik el a XII. akna területének kármentesítést is. A 2600 négyzetméteres bányaterületen elbontják az egykori épületek maradványait és parkot hoznak létre.

A projektnyitó rendezvényen Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke összegezte, hogy a TOP-ban 357 millió Ft pályázati forrás, míg a TOP Pluszban eddig összesen 255 millió Ft támogatás érkezett Csolnokra. Az utóbbiból 205 millió forintot a Berzéthy-villa felújítására és a XII-es akna kármentesítésére költenek el, míg 50 millió forintból a Rákóczi tér rekonstrukcióját végzik el. Hozzátette: „Bízom benne, hogy a csolnokiak örömmel fogadják a beruházásokat és azt kívánom, hogy minél hamarabb birtokukba vehessék a megújult Berzéthy-villát”.

Erős Gábor országgyűlési képviselő szerint Csolnok a választókerület egyik ékköve, ahol tisztelik a hagyományokat és közös erővel azon dolgoznak, hogy a település még tovább fejlődjön. „Úgy gondolom, hogy a vármegyei önkormányzat által koordinált TOP Plusz program támogatási összege ismét jó helyre került, hiszen Csolnok többször bizonyította, hogy az elnyert pályázatokkal nagyon jól bánnak és amellett hogy felújítanak valamit, megtöltik élettel, nem elfelejtve a múltjukat, hagyományaikat” – jegyezte meg az országgyűlési képviselő, majd hozzátette: „A jövőben is számíthatnak rám, a vármegyei önkormányzatra és a magyar kormányra.”

A beszédek után a résztvevők közösen bejárták a munkaterületet, ahol megmutatták azt is, hogy melyik helyiség milyen funkciót kap majd.

A XII-es akna területe
Megosztás