Esztergom

Jogosítvány nélkül, hamis rendszámmal közlekedett

Két év börtönbüntetésre ítélték azt a többszörösen büntetett férfit, aki jogosítvány nélkül, hamis rendszámmal közlekedett Esztergomban.

A megállapított tényállás szerint a vádlott a tulajdonában álló gépjárművet – melynek a tulajdonjogát 2023. augusztus 6-án szerezte meg – 2023. december 26. napját megelőzően eladta és annak hatósági jelzéseit arról leszerelte, mivel a gépjárművet 2023. november 30. napján kivonták a közúti forgalomból. A vádlott 2023. december 26-án megvásárolt megvásárolt egy rendszám nélküli gépkocsit.

Ezt követően a büntetőeljárásban kiszabott járművezetéstől eltiltás hatálya alatt álló férfi 2024. január 26-án 13 óra 45 perckor Esztergom lakott területén, az Áchim András utcában vezette azt a gépkocsit, amelyre korábban ismeretlen személy, ismeretlen körülmények között felszerelte a hozzá nem tartozó forgalmi rendszámot, ezáltal olyan gépjárművel vett részt a közúti közlekedésben, aminek egyedi azonosító jelét korábban általa is tudottan meghamisították.

A vádlottal szemben a közlekedés körében elkövetett szabálysértések miatt az elmúlt két évben öt alkalommal indult szabálysértési eljárás, amelyben őt a járásbíróság összesen 36 hónapra tiltotta el a járművezetéstől. A férfi  többszörösen büntetett előéletű, 2021-ben jármű önkényes elvételének bűntette és más bűncselekmény miatt 200 óra közérdekű munka büntetésre, 2023-ban az  eltiltás hatálya alatt vétsége, járművezetés tiltott átengedésének vétsége, ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 2 év – 4 évre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházbüntetésére és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, majd súlyos testi sértés bűntette miatt 1 év – 2 évre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette és az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntette miatt bíróság elé állítás keretében hozott ítéletet.  A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte, valamint elrendelte két korábbi felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az ítélet kihirdetését követően a bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, a vádlott és védője ez ellen is fellebbezett, így az nem jogerős.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék