Hírek

Három kiállítással ünnepli a 130 éve született André Kertészt a Magyar Nemzeti Múzeum

Kiállítássorozatot rendez André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum március 23. és szeptember 22. között Esztergomban és két budapesti helyszínen.

A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak a szervezők, így eddig nem látott fotókat ismerhet meg a közönség az esztergomi Balassa Múzeumban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is visszatért Magyarországra és több kiállítása nyílt meg, ezeken szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit. Szigetbecsén egy, a nevét viselő emlékmúzeum is létrejött azokból a képekből, amelyeket nem sokkal halála előtt ajándékozott Magyarországnak.

A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítássorozatának fókuszában ezúttal nem a visszaemlékező művész, hanem a Budapesten 1894. július 2-án született, sokáig még útját kereső fiatalember áll, aki a Teleki téren, majd a Népszínház utcában töltötte gyermekkorát, és sokat időzött szigetbecsei és tiszaszalkai rokonainál, katonaként bejárta az Osztrák-Magyar Monarchiát, majd 31 évesen Párizsba költözött. A múzeum sorozata ennek az indulásnak a hátterét szeretné a látogatók elé tárni.

Az André Kertész fotógyűjtemény 2021-es adásvételi szerződésében összesen 1163 darab 1925 előtt készült kép szerepelt, ebből 943 darab kontaktkópia, 59 nagyobb méretű vintázs, 151 darab polaroidfotó, 9 személyes kép és egy kollázs. A vásárlást követően a Magyar Nemzeti Múzeumban elvégezték a fotográfiák állapotfelmérését, majd Fisli Éva történész, a Történeti Fényképtár muzeológusa nyilvántartásba vette az anyagot. A muzeológus az elmúlt évtizedben többször is kutathatott a franciaországi Kertész-archívumban, és az ott megismert iratanyag segítette a fotós fiatal korával kapcsolatos pontatlanságok tisztázását. Fisli Éva a kiállítássorozat kurátoraként is erre vállalkozott.

Az első két kiállítás korai vintázskópiákat fog bemutatni. A különleges apró képekből néhány már szerepelt korábban kiállításon, de André Kertész korai magyarországi éveinek gazdagsága még sosem volt így bemutatva. Eredetiben is meg lehet majd nézni a korai kópiákat kortárs nagyítások és vetítések segítségével.

Az André Kertész Esztergomban című tárlat március 23-ától lesz látható Esztergom legújabb kiállító terében, a Balassa Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében június 23-ig. Június 22. és szeptember 22. között Kertész/Kópiák címmel láthatnak az érdeklődők válogatást a fiatal Kertész ritka képeiből a Magyar Nemzeti Múzeumban, végül a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban július 2-től az idős Kertész polaroidjait ismerheti meg a közönség.

Forrás: MTI
Borítókép: André Kertész egyik leghíresebb fotója, amely az esztergomi uszodában készült

Megosztás