Hírek

Zavarta a sírás, ezért ütötte 4 hónapos gyermeke fejét

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték azt a férfit, aki esztergomi otthonában úgy bántalmazta pár hónapos gyermekét, hogy a baba életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az ügyész téves minősítés miatt, valamint súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és az élettársa kapcsolatából 2021. június 3. napján megszületett közös gyermekük, a sértett, akit ezt követően együtt neveltek a közös lakóhelyükön. A nő időnként rövidebb, legfeljebb néhány órás időtartamra a vádlott felügyeletére bízva otthon hagyta a sértettet. A sértett a születését követő egy hónap elteltével hasfájóssá, síróssá vált, melyet a vádlott nehezen tolerált, vele szemben hangos kiabálással vezette le indulatát.  A vádlott 2021. szeptember 27. és október 4. között 2 alkalommal egyedül maradt otthon a gyermekével. A gyermek felügyelete során nem volt elég körültekintő, így a gyermeknek – fejének valamilyen tompa tárgyba történő nekiütődésével – olyan sérülést okozott, amely életveszélyes következményekkel járt.

A csecsemő a bántalmazások következtében a bal homloktájon zúzódásos sérülést, homloktáji keményburok alatti vérzést, és bal oldali homloktáji pókhálóhártya alatti vérzést szenvedett, amelynek eredményeképpen 2021. október 4. napján esztergomi lakóhelyükön görcsrohamot kapott és eszméletét vesztette. A vádlott ezt észlelve a szomszédok segítségével mentőt hívott. A sértettnél közvetetten életveszélyes állapot alakult ki, az időben megkezdett, szakszerű orvosi segítség nélkül akár a csecsemő halála is bekövetkezett volna. A sértett sérüléseinek tényleges gyógytartama 3-4 hét volt.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék a 2024. március 4. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson hozott ítéletet a férfivel szemben. A bíróság a vádlottat életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, az ellen az ügyész téves minősítés miatt – életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megállapítása végett – és súlyosításért – végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltásra ítélés érdekében – jelentett be fellebbezést. A vádlott és védője a jogorvoslati nyilatkozatuk megtételére három munkanapot tartottak fenn.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció