Hírek

Szicília legendás történelmi városa: Szirakuza

Fedezd fel Szicília szigetét, ahol Szirakuza városában te is részese lehetsz a történelemnek és a Földközi-tenger csodáinak!

Szicilia legendás városának neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik látták a nem olyan régen moziban is vetített Indiana Jones és a végzet tárcsája című filmet. A közismert régész professzor és segítői Arkhimédész görög tudós és hihetetlen találmánya nyomába erednek és a szálak bizony  Sziciliára vezetnek. 

Az ókori görögök gyöngyszeme Szicília szigetén

Szirakuza egy történelmi város Szicília délkeleti részén, amely híres gazdag történelmi örökségéről és lenyűgöző régészeti helyszíneiről. A város az ókori görögök által alapított, és egykor az egyik legnagyobb és legfontosabb város volt a Földközi-tenger térségében. Itt találhatók Európa egyik legnagyobb görög színháza, a hatalmas római amfiteátrum, valamint Dionüsziosz „füle” néven ismert óriási mesterséges barlang.

A Szicilia szigetén található Szirakuza jelentőségét az ókori görög időkben a stratégiai helyzete, gazdasági ereje és kulturális élete adta. A város hosszú ideig volt a szicíliai görögök központja, és számos híres történelmi személyiség, köztük az ókori matematikus és fizikus, Arkhimédész is itt élt és dolgozott.

Ortigia szigete: Szirakuza szíve

A Szicilián található város központját az Ortigia sziget alkotja, amely magában foglalja a város legrégebbi részeit és számos történelmi látnivalót. Az Ortigia szigeten található a híres Aretusa forrás, a barokk stílusú Szirakuza katedrális, amely egy korábbi görög templom helyén épült, valamint számos hangulatos utcácska és téri, amelyek tele vannak kávézókkal, éttermekkel és művészeti galériákkal.

Régészeti kincsek a szabadtéri színháztól a Pantalica Nekropoliszig

Szirakuza melletti régészeti park további fontos látnivalókat kínál a Szicilia szigetére látogatók számára. Megcsodálhatjuk például az ókori görög színházat, amely még ma is szabadtéri előadások helyszíne, valamint az Altar of Hieron II és a római amfiteátrumot. Ezen kívül a közelben található Pantalica nekropolisz, amely több mint 5000 sírt rejt a késő bronzkortól a korai vas korig terjedő időszakból. Az ókori sírhelyekkel teli sziklás terület titokzatos hangulatot áraszt és bepillantást enged az ősi szicíliai népek életébe, ráadásul az UNESCO Világörökség része.

Dionüszosz „füle”: egy mesterséges csoda Szicilia szigetén

Dionüszosz „füle” egy hatalmas mesterséges barlang Szirakuzában, Szicíliában, amely a város nevezetességeinek egyike. A barlang nevét a görög mitológiából ismert Dionüszosz istenről kapta, és különösen híres az egyedülálló akusztikai tulajdonságai miatt. A barlang magassága körülbelül 23 méter, szélessége 5-11 méter között változik, és körülbelül 65 méter mély.

A legenda szerint a barlangot Dionüsziosz tirannosz hozatta létre a Kr. e. 5. században, mint egy börtönt, ahol az ellenségeit tartotta fogva. Az akusztikai jellemzői miatt Dionüszosz állítólag képes volt hallgatózni a foglyok beszélgetéseire anélkül, hogy ők ezt tudták volna, mivel a barlang szerkezete felerősítette a hangokat, lehetővé téve számára, hogy a barlang tetejéről hallja az alul beszélt szavakat.

A barlang rejtélyes akusztikája

A „Dionüszosz füle” valójában egy mesterséges barlang, amelyet a kőfejtés során hoztak létre, és a különleges alakja miatt vált híressé. A barlang kialakítása és méretei miatt rendkívüli akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek ma is vonzzák a turistákat és az akusztikával foglalkozó szakembereket. A látogatók gyakran tesztelik a barlang akusztikáját különböző hangok kiadásával, hogy hallják, hogyan erősödnek fel és visszhangzanak a barlang falai között.

Szirakuza gazdag történelmi és kulturális örökségével, valamint lenyűgöző természeti szépségével kiváló úti cél azok számára, akik érdeklődnek az ókori civilizációk iránt és élvezni szeretnék a mediterrán életstílust.

Megosztás