Hírek

Átvették diplomáikat a Pázmány BTK végzett hallgatói

2024. február 24-én, szombat délelőtt – a hálaadással és a békéért való imádsággal egybekötött ünnepségen – 143 alap- és mesterképzést végzett Pázmány BTK-s hallgató foglalta el a budapesti Szent István Bazilika padsorait arra várva, hogy egyetemi tanulmányaik hivatalos és szimbolikus lezárásaként átvehessék okleveleiket.

A Kozma Gábor Dékánhelyettes Úr által vezetett hálaadási imádságok felolvasása után elsőként a Kar dékánja, Birher Nándor Máté köszöntötte a diplomásokat. Beszédében felidézte az egyetem történetét és hitbéli gyökereit, kitérve arra is, hogy a diploma nemcsak tudást, hanem hitet is igazol. A Dékán Úr továbbá kiemelte az értelem és a hit összefonódását, valamint az egyetemi időszakban szerzett iránytartó képesség fontosságát, arra ösztönzve a hallgatókat, hogy a tudás mellett a hit, remény és szeretet erejével járuljanak hozzá a társadalom fejlődéséhez és családjuk boldogságához.

Ezt követően Bernáth Barnabás, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke mondott köszöntő beszédet, amelyben méltatta a hallgatók – egyetemi évek alatt tanúsított – kitartását és elhivatottságát, valamint kiemelte, hogy intézményünk szeretettel vár vissza mindenkit, aki folytatni szeretné tanulmányait, hiszen „egy pázmányos örökké pázmányos marad”.

Koltay Anna, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Alumni Tanács tagjakén felidézte saját egyetemi éveinek emlékeit, egykori oktatóinak pótolhatatlan szerepét, s a felismerést, hogy a pázmányon végzett hallgatókat a közös emlékek és értékek révén egy láthatatlan kapocs köt össze. Beszéde végén inspiráló szavakkal bíztatta az új diplomásokat: „Legyetek bátrak, mert megéri!”

A köszöntő beszédek után jelentőségteljes pillanatok sora következett: Birher Nándor Máté Dékán Úr ünnepélyesen átadta diplomáikat a végzett hallgatóknak, akik önfeledten és büszkén fogadták az elmúlt évek munkájának és kitartásának eredményét: az okleveleiket.

A dokumentumok átadása után a Pázmány BTK oktatója, Beller Barnabás előadta Max Reger Te Deum című zeneművét, amely méltó zenei aláfestése volt az ünnepségnek.

Az előadást követően Dr. Kőszeghy Miklós tudományos és kutatási dékánhelyettes úr vezénylésével a diplomás hallgatók – először magyarul, majd latinul – letették a Bölcsész Fogadalmat, amely során megfogadták, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar végzett hallgatóiként megőrzik és gyarapítják az egyetemen elsajátított tudásukat, és továbbra is alázattal szolgálják majd a tudományt, a népet és az egyházat.

Az ünnepség zárásaként a jelenlévők felemelő hangulatban, közösen elénekelték a Szózatot, megkoronázva az emlékezetes perceket a magyarság szent helyén, Szent István jobbja mellett, a Bazilikában.

Fotók, forrás: btk.ppke.hu

Megosztás