Hírek

Imázsfilm őrzi Dág értékeit

Bemutatjuk, hogy milyen értékeket őriz és ad tovább az a dági imázsfilm, melyet a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat a település részére készített.

A kisfilmben bemutatkozik a település történelme, természeti és kulturális értékei, valamint sportélete is.

Dágot a Gerecse és a Pilis hegyei ölelik körül. Völgyét három domb határolja. A Károly-hegy, az Öreg-hegy és a Ló-hegy címerének meghatározó motívuma. Az arany gabonakéve és az ezüst ekevas arról tanúskodik, hogy a falu életében fontos volt a földművelés.

A kisfilmből kiderül, hogy Dág falut 1181-ben, majd 1222-ben említik először az oklevelek. 1262-ben Mária királyné Herman comesnek adományozta a falut. Ekkor már Szent Mihályról elnevezett templomát is megemlítik. Mai katolikus temploma pedig 1826-ban épült.

A török uralom alatt elnéptelenedett a falu, 1570-ben lakatlan pusztaként jegyezték fel. Dág a 18. században éledt újjá: az esztergomi káptalan szlovákokat és németeket telepített ide. A sváb és tót gyökerekkel rendelkező lakosok száma ma is jelentős. Tóth Zsuzsanna, a Dági Óvoda-Bölcsőde intézményvezetője a videóban elmondja, hogy jelenleg német nemzetiség oktatás és nevelés zajlak a faluban.

A sport szempontjából fontos megemlíteni, hogy az alig ezer fős kis falu csapata az élvonalban szerepel az országos röplabda versenyeken, amiről Kiss Kálmán, a Dág KSE röplabda szakosztály vezetője beszél. De az asztalitenisz is feltörekvőben van a sportegyesület életében.

Az imázsfilmben többek között még bemutatják a dági szódát, illetve a lakosok által készített kézműves termékeket is.

A Vármegyejáró filmsorozatban 76 településről nézhető meg imázsfilm a Mivármegyénk YouTube csatornáján. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.