Hírek

Átadták a felújított nyergesújfalui Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét

Mintegy bruttó 2,5 milliárd forintnyi saját önkormányzati forrásból újíttatta fel teljeskörűen a nyergesújfalui önkormányzat az Ady Endre Művelődési Központ és Könyvtár épületét, melyet február 9-én, pénteken avattak fel.

Az ünnepség moderátora Jurásek Balázs volt, aki a Himnuszt követően színpadra szólította Mihelik Magdolna polgármestert. Egyesével köszöntötte a jelenlévőket, részt vett a ceremónián többek között Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és Romanek Etelka alelnök is.

Erős Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében hangsúlyozta: a ház akkor „lesz kész”, ha ténylegesen megtelik élettel. Bízik benne, hogy még sok rendezvény alkalmával gyönyörködhetünk a létesítményben.

Mihelik Magdolna történelmi áttekintéssel kezdte beszédét, melyben felidézte, hogy 1943-ban épült egykori „Viscosa-kaszinó”, vagyis a művelődési ház aranykorára is. 1994-ben önkormányzati tulajdonba került az ingatlan, melyet 2011-ben a folyamatosan romló állapota miatt be kellett zárniuk. A felújítási tervek évekkel később elkészültek, a teljes körű felújítás pedig a 2022-ben az önkormányzat és a komáromi székhelyű WF Építőipari Kft. között létrejött vállalkozási szerződés nyomán kezdődhetett el.

A bontás után következett a munka dandárja. Körbeásták, majd szigetelték a külső falakat, belső átalakítást is elvégeztek, mely együtt járt a burkolatok, a szellőzőrendszer, a hőközpont, a villamos hálózat és a gépészet cseréjével, korszerűsítésével is. Napelemek kerültek a tetőre, liftet is telepítettek, így könnyebb megközelíteni az emeleti helyiségeket. A művelődési központot a színházterem mellett a könyvtár, a klub-, próba- és zenetermek teszik teljessé.

Az eseményen fellépett Szladik Tibor (Tibimaestro), a Magyar Viscosagyár egykori vezérigazgató-helyettese, Hermann Szilveszter pedig beszélt az intézmény aranykoráról. Mihelik Magdolna Sütő Péter alpolgármesterrel együtt köszönetnyilvánításként emléklapokat is átadtak a projekt résztvevőinek.

Ezt követően Csepregi Róbert atya a bejáratnál szentelt vízzel megáldotta a művelődési központot, majd Emődi-Kiss Tamás, Erős Gábor, Farkas Péter, a WF Építőipari Kft. tulajdonosa és Mihelik Magdolna átvágták a nemzeti színű szalagot. Sütő Péter pohárköszöntőjét követően pedig elkezdődtek a koncertek a nagyteremben.

Megosztás