Hírek

Vármegyei értékek: Sándor-Metternich Kastély

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A bajnai Sándor-Metternich Kastély 2015. június 25-én nyert felvételt az értéktárba.

A Sándorok lakhelye Bajnán a falu legmagasabb pontján álló kastély volt. Már a mohácsi csatavesztést megelőző századokban itt épített magának udvarházat a bajnai Both család, majd ezt a XVIII. század közepén Sándor Mihály alakította át barokk főúri lakóhellyé. 1834-ben Hild József az „Ördöglovas” Sándor Móric megbízásából megváltoztatta a kastély homlokzatát, ahová görög mintára készült oszlopok kerültek, amelyek közül három előreugró, kiemelve ezzel a kastély klasszicista bejárati részét. Az épület belső termein a fehér és az égszínkék szín volt az uralkodó. Az ötvenkilenc szobabelső díszítésével 1842-ben készültek el a művészek.

A kastély mellett lévő angolparkba vadászház és pálmaház épült, ez utóbbi külön kazánnal rendelkezett, az így melegített helyiségekbe a kor divatjának megfelelően egzotikus növényeket telepítettek. Mind építészeti, mind kultúrtörténeti szempontból országos viszonylatban is egyedi és jelentős értékkel bír. Páratlan természeti környezetével, jó megközelíthetőségével hozzá járul a hely turizmusához. A kastélyt a közelmúltban újították fel.

Forrás: kemertektar.hu