Hírek

Esztergomban is felvehető az új Covid-vakcina

Vármegyénkben Esztergomban és Tatabányán vehető fel a Moderna-mRNS alapú, új COVID-19 elleni vakcina, amely az Omicron variáns XBB.1.5 típusára lett kifejlesztve – írja a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal a hivatalos honlapján.

A légúti megbetegedések megelőzése érdekében az influenza elleni oltóanyag vármegyénkben a háziorvosoknál érhető el ingyenesen a kockázati csoportok számára, továbbá felvehető a kijelölt kórházi oltópontokon a lakosság körében dominánsan cirkuláló omikron vírusvariáns elleni oltóanyag.

Vármegyénkben a Komárom-Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórházban és az Esztergomi Vaszary Kolos Kórházban üzemelő oltópontokon érhető el ingyenesen a Moderna (Spikevax XBB 1.5) oltóanyag. A védőoltáshoz időpontot foglalni az EESZT online időpontfoglaló felületén lehet.

Hazánkban a koronavírus elleni átoltottság magas, a magyar felnőtt lakosság 71,5%-a rendelkezik alapimmunizálással, és 47,5%-a már legalább egy emlékeztető oltásban részesült. Továbbra is fontos az oltás jelentette védelem a súlyos megbetegedés ellen.

A vakcina alapimmunizálásra és emlékeztető oltásként is alkalmazható. Napjainkban a SARS-CoV-2, az influenzavírushoz hasonlóan egy szezonális légúti vírus, amely ellen továbbra is a védőoltás adja a leghatékonyabb védelmet. Hasonlóan az influenza elleni védőoltáshoz a COVID-19 elleni védőoltás is szezonálisan ajánlott. Esősorban azok számára, akik a súlyos betegség szempontjából magas kockázatú csoportokba tartoznak, ők azok, akiknek az influenza ellen védőoltás is javasolt.

A COVID-19 elleni védőoltás beadásáról egyéni mérlegelés alapján mindig az oltóorvos dönt a védőoltást igénylő személy egészségi állapotának, krónikus betegségeinek és az oltóanyagra vonatkozó alkalmazási előirat figyelembe vételével. Az előző COVID-19 elleni védőoltás után legalább 3 hónapnak kell eltelnie a következő oltás beadásáig.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az oltás tényét az oltóorvos rögzíti az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ folyamatosan monitorozza az akut légúti fertőzéseket, a lakosság körében cirkuláló vírusokat, nyomon követi a COVID-19 megbetegedések hazai és nemzetközi alakulását, és indokolt esetben javaslatot tesz a szükséges járványügyi intézkedésekre. Az általános egyéni higiénés óvintézkedések betartása természetesen továbbra is javasolt. Aki súlyosabb tüneteket észlel, forduljon háziorvosához.

További tájékoztatók a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján, az alábbi linkeken érhetők el:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozlemenyek/2318-heti-tajekoztato-a-le…

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/szakmai-ajanlasok

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus/oltopontok

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal
Megosztás