Hírek

Étlen-szomjan a vizes betonfalat nyalogatta az elhanyagolt kutya

Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki azzal a tokodi férfivel szemben, aki az egyik kutyájának okozott súlyos szenvedést azzal, hogy róla nem gondoskodott megfelelően.

A vádirat szerint a férfi tokodi lakóhelyén három kutyát tartott, ezeket egyszerre etette. A két nagyobb, domináns eb nem engedte ételhez jutni a legkisebbet, aki ettől 2022 év augusztusát követően kórosan lesoványodott. Az állat elegendő ivóvízhez sem jutott hozzá, az a vizes betonfalat nyalogatta, hogy szomjúságát enyhítse, 2023. január 24-én súlyosan dehidratált állapotban volt. Az eb az éhezéstől senyves állapotba került, amely alkalmas volt maradandó egészségkárosodás okozására, illetve arra, hogy elpusztuljon. Az elkövető észlelte, hogy a két nagyobb eb miatt a legkisebb nem jut megfelelő élelemhez és ivóvízhez, ez ellen azonban semmit nem tett, magatartása az ebnek folyamatos és különös szenvedést okozott.

Az állatkínzás bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség által benyújtott vádirat alapján az Esztergomi Járásbíróság a vádlottal szemben 6 hónap – végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett – börtönbüntetést, valamint 225.000 forint pénzbüntetést szabott ki, azonban az indítványtól eltérően a vádlott pártfogó felügyeletét nem rendelte el, ami miatt az ügyészség az ügyben tárgyalás tartását kérte. Az ügyészség kérelme alapján a bíróság előkészítő ülést tartott, melyen a vádlottat 6 hónap, végrehajtásában 1 év 6 hónapra felfüggesztett börtönbüntetésre, 225.000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá a próbaidő tartamára elrendelte a pártfogó felügyeletét. Az ítélet jogerős.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék