Hírek

Tűzesethez vonultak a lánglovagok Dömösre

Egy családi ház melléképületében vegyes tüzelésű kazánhoz csatlakoztatott kémény belsejében lerakódott égéstermék izzott január 9-én, kedden este Dömösön, a Királykút utcában.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a házban lakók a tűzoltók kiérkezéséig a tüzelőanyagot a kazánból eltávolították. A helyszínre érkező esztergomi hivatásos tűzoltók megszüntették a kémény izzását. A házban élők a kéményseprői felülvizsgálatig a ház egy másik kéményével, cserépkályhával biztosítani tudják otthonuk fűtését.

A fűtési szezonban megnő a kéménytüzek száma. Leggyakoribb okok közt: nem megfelelő tüzelőanyag választás és a karbantartás hiánya. A lakástüzek jelentős hányada a kéményből indul. A fűtési költségek csökkentése érdekében sokan otthoni fűtőberendezéseikben – a kandallóban, a cserépkályhában, a vegyes tüzelésű kazánban és a szenes kályhában – égetik el a háztartásban felgyülemlett hulladékokat. A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. A nem megfelelő tüzelőanyag égetése következtében a kéményben olyan lerakódások keletkeznek, amelyek a későbbiekben könnyen begyulladhatnak. Figyeljünk arra, hogy minden esetben fűtőberendezésünknek megfelelően válasszunk tüzelőanyagot, valamint éljünk az évenként egyszer ingyenesen igényelhető kéményseprői ellenőrzés lehetőségével, hogy biztonságba tudhassuk otthonunkat és szeretteinket a téli hónapokban is.

Forrás: Katasztrófavédelem

Megosztás