Hírek

A szezon végén tegyük rendbe a fogási naplót

A horgászoknak a kiváltott horgászjegy után fogási naplót kell vezetni és következő év február 28-ig helyesen kitöltve le kell adni a kiváltás helyén, így válthatnak újra horgászjegyet. Az alábbi összeállításban szó lesz a leggyakoribb hibákról és a napló helyes kitöltéséhez található segítség.

Schmidt-Kovács Bence, a KEMHESZ szakmai igazgatója elmondta, alapszabály, hogy fogás után a botot újra nem szabad a vízbe dobni addig, míg a naplóba nem került be a megfelelő bejegyzés.

A szövetség halőrei gyakran találkoznak azzal, hogy a horgász a nemes halat nem tüneti fel a naplóban, illetve sajnos gyakori hiba, hogy nem ismerik fel a fogott halat. A napokban például több esetben kellett intézkedni leánykoncér megtartása miatt, mert az érintettek nem ismerték fel, hogy védett faj található a szákban.

A horgászoknak ajánlatos arról is tájékozódni, ha egy adott vízen az országos horgászrendtől eltérő szabályozás van-e érvényben, például a megtartható, elvihető halak számában.

Az állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót legkésőbb a tárgyévet követő év február 28. napjáig kötelesek leadni a horgászok annál a szervezetnél, amelynél jegyüket kiváltották, vagy ott, ahol a következő évi állami horgászjegyet szeretnék kiváltani. Postai úton történő leadás esetén a fogási napló átvételről ajánlatos írásbeli igazolást kérni.

Az állami horgászjegy tulajdonosa köteles úgy átadni a fogási naplóját, hogy éves fogási adatait nyilvántartott halgazdálkodási vízterületenként és halfajonként összesíti, valamint összegzi a horgászattal eltöltött napok számát.

A hibásan kitöltött vagy le nem adott fogási napló esetén is váltható állami horgászjegy, de ebben az esetben az okmány díja a díjmentességben nem részesülő személyek esetén 5000 forint.

A jogszabály szerint a turista állami horgászjegyhez kiadott fogási naplót a turista állami horgászjegy érvényességének lejártát követő 30 napon belül kell eljuttatni a horgászszövetségnek. A fogási napló képét, a fogási adatokat és a horgászattal töltött napok számát az online értékesítési rendszer felületén keresztül kell feltölteni. Ha a horgász a fogási napló leadási kötelezettségét nem teljesíti, akkor a következő évben nem válthat turista állami horgászjegyet.

A fogási napló helyes kitöltésének lépései

  1. A horgászattal eltöltött napok számának összesítése és az eredmény beírása a megfelelő helyre.
  2. A kifogott halak vízterületenként, halfajonként, kilogramm és darabszám szerinti összesítése.
  3. A vízterületenként összesített eredmény beírása az „Éves fogásösszesítő táblázat” részbe (vízterületenként külön sort vezetve) halfaj, kilogramm és darabszám szerint.
  4. Minden vízterületet egybevéve a teljes éves összfogás beírása halfajonként kilogrammban a 42-43. oldal legalsó sorába.
  5. A fogási napló leadása 2022. február 28-ig.
Megosztás