Hírek

Képzésen vettek részt vármegyénk iskolarendőrei

A tanítási szünetben hagyományosan egy-egy képzési napon vesznek részt az iskolákban szolgálatot teljesítő rendőrök. A téli szünetben sem volt ez másképpen: most a hozzátartozók közötti erőszak kezeléséről hallhattak előadást.

Dr. Gulyás Renáta, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának vezetője előadóként beszélt arról, hogy az áldozattá válás mennyire összetett kérdés. A bűncselekmények esetében magán a sértetten kívül az egész környezete, családja is áldozat lehet.

Amikor családon belüli bántalmazásról van szó és gyermek az érintett, sokszor többen is érzékelik a problémát. Az iskola az egyik fontos láncszem, abban a jelzőrendszerben, amely végül elvezeti a megoldáshoz a gyermeket.

A főosztályvezető felhívta az iskolaőrök figyelmét a kommunikációra. Mivel a fiatalok általában az online csatornákat részesítik előnyben, nehezebben beszélnek a problémáikról is. A hozzátartozók közötti erőszak felismerése ezért még inkább a legfiatalabbak környezetére hárul – nekik pedig ismerniük kell a lehetőségeket, technikákat, hogyan lehet elvezetni az áldozatokat a segítő szolgálatokhoz, szakemberekhez.

Borítókép, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook oldala