Esztergom

Egy esztergomi ház szaunája alatt nyugszik IV. Béla király

Három év telt el azóta, hogy magyar régészek lokalizálták második honalapítónk, IV. Béla király sírját. A magyar uralkodó egy esztergomi ház szaunája alatt nyugszik. Bár azóta is folynak a különböző felmérések, a királyi sírt még nem bolygatták meg. A Fanny magazin munkatársai most ellátogattak a helyszínre – írja a Metropol.

Akik a Jókai utca 7. számon található sárga ház előtt sétálnak el nap mint nap, nem is sejtik, hogy mekkora kincs rejtőzik az udvaron, pontosabban az udvaron található szauna alatt, hiszen ott nyugszik második honalapítónk, IV. Béla magyar király.

IV. Béla Árpád-házi uralkodót a legnagyobb magyar királyok között tartják számon. Harmincöt évnyi uralkodás után 1270. május 3-án halt meg, a holttestét viszont nem a magyar uralkodók tradicionális temetkezési helyén, a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilika királyi kriptájában, hanem az általa emelt, illetve újjáépített esztergomi ferences Segítő Szűz-bazilikában helyezték örök nyugalomra. A tizenöt éves háború idején Esztergom szinte teljesen elpusztult, az ország második legnagyobb, és monumentalitásában a német birodalmi katedrálisokkal vetekedő bazilikának pedig szó szerint nyoma veszett.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2022 márciusában rendelte el, hogy régészek egy csoportja talajradarozza végig az esztergomi Jókai utca alatti házakat és környezetüket, hogy sokak várakozásának megfelelve végre megtalálhassák a török korban elpusztult Segítő Szűz-bazilika romjait és az ott eltemetett Árpád-házi uralkodó végső nyughelyét.

A terepi kutatás során akadt egy fontos tanú is, Horváth Csaba, aki elmondta, hogy nagyapja régen megvásárolta ezt a telket, amelyen egy csizmadiaműhelyt akart felépíteni az istálló helyén. A földmunkák során már megtalálták a szarkofágot, de inkább visszatemették – mesélte Tamás Zsuzsanna, az ingatlan tulajdonosa a Fanny magazin munkatársainak.

Noha az udvarral érintett ingatlant már 1978-ban régészetileg különösen védett területnek minősítették, eddig még nem kezdték el a terület feltárását.

Ez az egész három éve derült ki, előtte egyikünk sem gondolta volna, hogy itt fekszik az udvaron egy magyar király – mondja nevetve a ház tulajdonosa. – Megjelent itt egy volt ferences diák, illetve a régész, Harcsa úr is eljött. Megkérték az ott lakókat hadd végezzenek egy lézeres mérést, ami alapján bizonyossá vált, hogy a szauna alatt található az uralkodó sírja. Én mondtam nekik, hogy bármi történjék, nem szeretném elhagyni az otthonomat. Én szívesen itt maradok és éveken át gondozom a sírt – mondja határozottan az asszony.

Hogy mikor is fogják megkezdeni IV. Béla sírjának kiásását egyelőre nem lehet tudni, valószínűleg még sok munka vár a történészekre, mire a nagy közönség is megcsodálhatja a történelmi kincset.

Forrás: metropol.hu / Fanny magazin

Megosztás