Esztergom

Foster Gyula-díjat adományoztak Besey Lászlónak

Október végén Pro Urbe Esztergom díjjal, míg december közepén Foster Gyula-díjjal ismerték el az esztergomi okleveles településmérnök, Besey László munkásságát.

A magyar építészet napja alkalmából a Pesti Vigadóban adták át az állami építészeti díjakat, valamint első alkalommal a Kós Károly-életműdíjat. Az ünnepségen beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök, Lázár János építési és közlekedési miniszter, valamint Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

A műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréseként a Forster Gyula-díjat Besey László vehette át, aki a Komárom-Esztergom Vármegyei Mérnöki Kamara (KEVMK) meghatározó és aktív tagja hosszú évek óta.

Besey László 1975-ben szerzett okleveles építőmérnöki diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd ugyanott 1990-ben igazságügyi szakmérnökit. Az építész-statikus keze nyomát őrzi Dorogon a Szent József templom külső-belső felújításának generáltervezése, Esztergomban a Vizivárosi- és a Belvárosi templom, a volt zsinagóga rézfedése, és számos mérnöki létesítmény. De nevéhez fűződik a tatai Szent Kereszt templom toronysisakjának és tetőszerkezetének a rekonstrukciója is. Besey László ötvözi munkásságában a „régivágású” mérnökre jellemző precizitást, a mindenre kiterjedő figyelmet, a tökéletességre törekvő munkavégzést, a művész szárnyaló fantáziájával. Vezető tisztségviselője mind az Építész, mind pedig a Mérnöki Kamarának, sőt 2016-ig a Győr-Moson-Sopron-, Vas-, Komárom-Esztergom Megyei Igazságügyi Szakértői Kamarának is elnök-helyettese volt. Munkásságát a KEM Mérnöki Kamara Mikovínyi Sámuel Díjjal, valamint az „Év Mérnöke” Díjjal, míg a KEM Építész Kamara 2 alkalommal „Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” Díjjal 2016-ban és 2020-ban pedig Dicsérettel ismerte el. A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozatának Kardos Andor díját építési kivitelezői tevékenységéért kapta.

A díj évente 1 fő részére adományozható és az elismerést ugyanaz a személy csak egyszer kaphatja meg. A Műemlékvédelemért – Forster Gyula-díj adományozására vonatkozó javaslatokat szakmai bíráló bizottság fogadja be, véleményezi és rangsorolja. A bíráló bizottság tagjai az építészeti államtitkár, mint a bíráló bizottság elnöke; a műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár; valamint az elnök által felkért 3 műemlékvédelmi szakember.

Felvétel a díjátadóról:

Forrás: MTI/KEVMK/dorogimedence.hu
Borítókép: MTI/Bruzák Noémi