Hírek

Művelődési házat neveznének el Fódi Jánosról

Civil kezdeményezés érkezett Csolnok Község Önkormányzata felé, amely a Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár, Fódi János Művelődési Ház és Könyvtárra történő átnevezését kezdeményezi – olvasható a település Facebook oldalán.

Az önkormányzat a kezdeményezéssel kapcsolatban a lakosság véleményét kérdezi. Szavazni 2024. január 15-ig IDE KATTINTVA, vagy a „Nálunk Csolnokon” című újságban található szavazólapon lehet!

Fódi János karmester több mint ötven évig volt a csolnoki zenei élet meghatározó személyisége. 1933-ban született a Veszprém megyei Tósokberéden. 1949-ben nyert felvételt a veszprémi gimnáziumba, ahol klarinéttal kezdte meg zenei tanulmányait. Később a zeneművészeti karvezetőképzőt és a zenetanárképzőt is elvégezte. A csolnoki zeneiskolában 1963-tól tanított, nyugdíjazásáig pedig az intézmény vezetője is volt. 1963-tól 2007-ig a Csolnoki Fúvószenekart vezényelte, mellette 1988-tól mintegy nyolc éven át a Táti Német Nemzetiségi Fúvószenekart is vezette. 2002-ben kiérdemelte a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt, négy évvel később a Josef-Gungl-emlékérmet. 2006. december 18-án pedig átvehette a Magyar Művelődési Intézet által adományozott Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat is. Fódi János 2015-ben vonult nyugdíjba és 2022. január 21-én hunyt el.

Megosztás