Esztergom

Gyalogos-átkelőhelyen ütött el egy gyermeket

Pénzbüntetést szabtak ki azzal a nővel szemben, aki egy gyermeket ütött el Esztergom lakott területén egy gyalogos-átkelőhelyen.

A megállapított tényállás szerint a szlovák állampolgárságú nő 2021. november 4-én borús, esős időben, 44-50 kilométer/óra közötti sebességgel vezette a személygépkocsit Esztergom lakott területén, azon útszakaszon, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 40 kilométer/óra. Ezzel egyidőben a gyalogos-átkelőhelyen átkelésre várakozott kiskorú sértett. A sofőr nem lassított a zebrához közeledésekor, ezért nem észlelte időben az elsőbbséggel rendelkező, azonban az úttestre váratlanul lelépő sértettet, aki kerékpárját maga mellett tolva kívánt átkelni az úton.

A sofőr akkor vette észre a sértettet, amikor a gyermek az úttestre lépett, ekkor már késedelem nélkül fékezett, azonban elütötte őt. Az ütközés miatt a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett, mely sérülés tényleges gyógytartama 3 hónap.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság a 2023. december 12. napján tartott tárgyaláson, közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult ügyben a vádlottat 440.000 forint pénzbüntetésre, valamint 5 hónap járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet jogerős, azt az ügyész és az elkövető is tudomásul vette.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék