Csolnok

Jól halad az új közösségi tér kialakítása Csolnokon

Október közepén elkezdődött a volt csolnoki bányatiszti lakás átalakítása – tudtuk meg Kolonics Péternétől, a település polgármesterétől.

Csolnok Község Önkormányzata a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat által koordinált TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00030 azonosító számú „Fejlesztések Csolnok élhetőbb településsé alakítása céljából” című projekten 205.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert, melyből a volt bányatiszti lakást, másnéven a Berzéthy-villát újítják fel és alakítják át közösségi térré.

Kolonics Péterné az eddig elvégzett munkákkal kapcsolatban elmondta, hogy a meglévő tetőfedés és tetőszerkezet bontása után új vasbeton koszorú készült, valamint elvégezték az épület szerkezetének megerősítését és felépítették az új oromfalakat. Hamarosan pedig felépítik az új tetőszerkezetet is.

A beruházás hátralévő részében elvégzik a homlokzati falfelületek és padlásfödém külső hőszigetelését, felújítják a nyílászárókat, lecserélik a padlóburkolatot, vízszigetelést végeznek, elvégzik a festési munkálatokat, valamint korszerűsítik a fűtési rendszert és a villamos energia hálózatot. Végül a kész épületben kialakítanak egy nagyobb befogadóképességű dísztermet, több kiállítótérként, vagy klubhelyiségként is használható helyiséget, teakonyhát, valamint akadálymentes vizesblokkot.

A projekt részeként a volt XII-es akna bányaterületét is kármentesítik, majd parkosítással új rekreációs terület jön létre. A beruházás a tervek szerint tavasszal befejeződik.

„A Berzéthy bányatiszti lakás felújítása igen fontos a településnek, azontúl, hogy megmentünk egy régi épületet, új helyiségek kerülhetnek ott kialakításra, mint például a házasságkötő terem és az ehhez kapcsolódó közösségi tér teakonyhával és vizesblokkal” – jegyezte meg a polgármester.

Megosztás