Hírek

Vármegyei értékek: Csolnoki Fúvószenekar

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A Csolnoki Fúvószenekar 2018. november 29-én nyert felvételt az értéktárba.

A Csolnoki Fúvószenekar 2020-ban ünnepelte fennállásának 160. évfordulóját. Mára egy 45 fős együttessé nőtte ki magát, a község legnagyobb múltra visszatekintő csoportjának számít. A zenekar kiemelten fontosnak tartja a nemzetiségi hagyományok ápolását. A tradicionális német darabokon kívül szívesen játszanak filmzenéket, komoly- és könnyűzenei műveket is. Koncertjeiken az elmúlt években és évtizedekben számos híres zenész fordult meg vendégként és a zenekar tagjaként egyaránt. Közülük is az egyik leghíresebb Tarkövi Gábor, a volt karmester Tarkövi István öccse, Csolnok szülötte. Ő napjainkban a Berlini Filharmonikusok szóló trombitása.

A zenekar fenntartója a Csolnoki Fúvószenekar Egyesület, (Tscholnoker Blaskapelle Verein) 2008-ban alakult. Céljuk az ifjúság bevonása a hagyományápolásba, valamint országos és nemzetközi kapcsolatok bővítése, fejlesztése. Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésére, a nemzetiségi hagyományok megismertetésére. Tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárulnak megyénk kulturális életének sokszínűségéhez.

Fotók, forrás: kemertektar.hu

Megosztás