Esztergom

Változik a zöld hulladék elszállítás rendje Esztergomban

Az idei enyhe, fagymentes őszi időjárásra tekintettel a levélhullás sokkal később kezdődött az előző években megszokottakhoz képest, és a jelenlegi időjárás-előrejelzések szerint az első komolyabb fagyokat is decemberben várhatjuk csak. A korábbi években a zöldjárat csak november végéig közlekedett Esztergomban, így azt követően, az év hátralévő részében a lakosok többségének már nem volt lehetősége a keletkező zöldhulladékot környezetbarát módon kezelni.

A sajátos időjárási helyzetre tekintettel az idei évben a november 29-30-i elszállítást követően körzetenként egy-egy további napot biztosít decemberben a lakossági zöld hulladék elszállításra a közszolgáltató, az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási NKft. az alábbiak szerint:

  • 2023. december 18 (hétfő): Esztergom-kertváros és Szentgyörgymező;
  • 2023. december 19. (kedd): Víziváros-Várhegy, Szenttamás, Petény, Bánom, Szentjánoskút, Szamárhegy, Búbánatvölgy, Kettőspince, Döbönkút;
  • 2023. december 20. (szerda): Hévíz, Örmény, Aranyhegy, Szentanna, Királyi város, Prímás-sziget, Csutimonostor, Pilisszentlélek, Szentpál, Szentlázár, Kovácsi, Ripária, Csalamádé, Kenderes, Diósvölgy.

FONTOS tehát, hogy november 29-30 után legközelebb csak december 18-20-án lesz zöldhulladék-szállítás, azaz a köztes időszakban nem, így sem december 4-6-án, sem pedig december 11-13-án, ahogy a december 18-20-át követően időszakban sem. A jövő évben a tervek szerint márciusban indul újra a zöldjárat. Kérik, hogy ez idő alatt zöld hulladékot ne helyezzenek ki, mivel azt a közszolgáltató nem szállítja el!

A 2024. évi első zöldhulladék-szállítási időpontok az alábbiak:

  • 2024. március 25. (hétfő): Esztergom-kertváros és Szentgyörgymező;
  • 2024. március 26. (kedd): Víziváros-Várhegy, Szenttamás, Petény, Bánom, Szentjánoskút, Szamárhegy, Búbánatvölgy, Kettőspince, Döbönkút;
  • 2024. március 27. (szerda): Hévíz, Örmény, Aranyhegy, Szentanna, Királyi város, Prímás-sziget, Csutimonostor, Pilisszentlélek, Szentpál, Szentlázár, Kovácsi, Ripária, Csalamádé, Kenderes, Diósvölgy.

A szolgáltató kizárólag az ügyfélszolgálatán átvehető, hulladék-gyűjtő zsákokat szállítja el, egyéb zsákokban kihelyezett zöld hulladékot nem.

Az évente 40 db ingyenes zöld hulladék tárolásra alkalmas 120 literes zsák az NHSZ Vértes Vidéke Hulladékgazdálkodási NKft. Esztergom, Pór Antal tér 1. szám alatt található ügyfélszolgálatán vehető át. További zsákok vásárlására szintén az ügyfélszolgálaton van lehetőség.

A zsákokon kívül elszállítják a kisebb, maximum 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat is, amelyek kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezhetők ki a zsákok mellé.

Kérik, ügyeljen arra, hogy a zsákba kizárólag zöld hulladék kerüljön. Amennyiben a közszolgáltató munkatársai a zöld hulladékos zsákokban háztartási hulladékot, vagy egyéb nem odavaló anyagot találnak, a zsákot nem szállítják el.

Az alkalmanként kitehető zöld hulladék mennyisége ingatlanonként legfeljebb 1m3 lehet. Ez lehet 8 zsák, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő kötegelt ág.

A zsákokat és a faág-kötegeket minden esetben jól látható, a hulladékszállító járművekkel könnyen megközelíthető helyre kell kihelyezni a szállítást megelőző napon este, vagy a szállítás napján reggel 6 óráig.

A hulladék szállítással kapcsolatban további információk, valamint az aktuális hulladéknaptárak elérhetők a közszolgáltató honlapján (http://vvhulladekkezelo.hu/tartalmak/2023_evi_hulladeknaptarak), továbbá a 06-34/801-040-as telefonszámon, vagy az ugyfelszolgalat.vertesvideke@nhsz.hu e-mail címen és személyesen az ügyfélszolgálaton (Pór Antal tér 1.).

Forrás: esztergom.hu

Megosztás