Hírek

Imázsfilmen őrzi Piliscsév az értékeit

Bemutatjuk, hogy milyen értékeket őriz és ad tovább az a piliscsévi imázsfilm, amit a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat a település részére készített.

A Vármegyejáró sorozat piliscsévi kisfilmjét még az október 31-i közmeghallgatás alkalmával mutatták meg a nagyközönségnek, azt követően pedig az önkormányzat a közösségi médiában is megosztotta. Ennek köszönhetően a településen élők jelentős részéhez eljuthatott az imázsfilm, sőt, már több mint ezren meg is tekintették a YouTube-n.

Kosztkáné Rokolya Bernadett polgármester elmondta, hogy a lakosoktól számtalan pozitív visszajelzés érkezett az imázsfilmmel kapcsolatban, a helyiek büszkék arra, hogy a sorozaton keresztül még többen megismerhetik lakóhelyük értékeit, hagyományait, valamint Piliscsév épített és természeti örökségét is.

Ezekkel az értékekkel találkozhatunk az imázsfilmben

  • Képeken tekinthetjük meg a települést, illetve közvetlen környezetének értékes látnivalóit.
  • Megismerhetjük a messze híres piliscsévi motocross pályát.
  • Megmutatkozik a Piliscsévi Pincefalu, melyet 2017-ben beválasztották hazánk 10 legszebb pincefaluja közé.
  • Megtekinthetjük a római kori oltárkő alapokra helyezett csodálatos kálváriát, valamint a falu templomát.
  • Meghallgathatjuk a Piliscsévi Szlovák Asszonykórust, közben pedig betekintést nyerhetünk a Falumúzeumba, ahol Piliscsév szlovák nemzetiségi hagyományait őrzik.
  • Bemutatják a Kálmánfi Béla Művelődési Házat.
  • Megismerkedhetünk a szlovák népviselettel, sőt még a Pilisi Szlovákok Báljáról is beszámolnak.
  • Mindemellett megcsodálhatjuk Silling Győző kőfaragó munkáit, valamint Hertlik Máté kistermelő mindennapjait.

A Piliscsévi Pincefaluról

Holicska Szilvia, a Piliscsévi Pincefalu Egyesület tagja elmondta, hogy 2000-ben alakult meg a szervezet, mintegy nyolcvan fő pincésgazda részvételével. Alapvető céljaink között szerepel a település ritkaságszámba menő borospince együttese épített környezeti értékeinek megóvása, a hagyományos borkészítés megőrzése, a kihalófélben levő szőlőtermesztés újraélesztése. Kiemelte, hogy fontos a kulturált borfogyasztás terjesztése és képviselete is. Továbbá céljuk, hogy összekössék a szőlőtermesztést és a borászatot a csodálatos táj kultúrájával, helyi hagyományaival és a bort kedvelő emberekkel.

Imázsfilm

A Vármegyejáró filmsorozatban már közel 70 településről nézhető meg imázsfilm a Mivármegyénk YouTube csatornáján. A Vármegyejáró filmsorozat a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002 számú „A mi megyénk, a mi világunk” című pályázatának keretén belül valósult meg.