Hírek

Kardfűrész – mire jó, hogyan kell használni, és mire figyeljünk a kiválasztás, vásárlás során?

A kardfűrész egy elektromosan vagy akkumulátorral működő kéziszerszám, amelyet komolyabb vágási feladatokra használnak. A nevét a jellegzetes, hosszú és keskeny pengéjéről kapta, ami kardra hasonlít. A kardfűrész különösen hasznos ott, ahol nagy erőkifejtésre és mély vágásokra van szükség. Ideális választás például faanyagok, fémek vagy akár gipszkarton falak vágásához.

A kardfűrész használata az építkezéseken nyújt legnagyobb segítséget. Itt az átlagosnál nagyobb erőkifejtésre és mély vágásokra van szükség. Jól teljesít például faanyagok, műanyagok, fémek vagy akár – megfelelő kés használatával 200 mm-es gipszkarton falak vágásánál is. Orrűrész, szablyafűrész néven is ismert.

A kardfűrész használatának egyik fő előnye,

hogy lehetővé teszi a nehezen hozzáférhető helyeken történő munkát is, például bontási munkálatok során.

A kardfűrész pengéjét cserélhetjük, attól függően, hogy milyen anyagot kell vágnunk. Például a fa és a fém különböző típusú pengéket igényel. Emellett a modern kardfűrészek sebessége is állítható, ami lehetővé teszi a különböző anyagok és a különféle vágási feladatok igényeihez való alkalmazkodást.

A kardfűrész kiválasztásakor több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy megtalálja a saját igényeinek leginkább megfelelő modellt. Íme néhány fontos tényező, amelyekre érdemes odafigyelni:

  1. Teljesítmény: Az elérhető, megvásárolható kardfűrészek teljesítménye eléggé különböző lehet. EZ az egyik legfőbb szempont a kiválasztásnál! Érdemes egy kicsit felül tervezni, azaz, a szükségesnél 10-15%-al nagyobb teljesítményű berendezést választani. Fontos, hogy olyan modellt válasszon, amely elegendő erővel rendelkezik az Ön által tervezett feladatokhoz. Az otthoni használatra szánt modellek általában kevésbé erősek, mint az ipari felhasználásra tervezettek.
  2. Vezetékes vagy akkumulátoros: Döntse el, hogy vezetékes vagy akkumulátoros modellt szeretne. Az akkumulátoros fűrészek nagyobb mozgásszabadságot biztosítanak, de üzemidejük korlátozott. MEgoldás lehet a plus akkumulátor beszerzése is. A vezetékes fűrészek állandó teljesítményt biztosítanak, de kevésbé mobilok.
  3. Pengecserélési rendszer: Válasszon olyan modellt, amelynél egyszerű és gyors a penge cseréje, lehetőleg szerszám nélkül. Figyelem! ez egy nagyon veszélyes munkafolyamat, tartsuk be a gyári előírásokat!
  4. Sebességszabályozás: A változtatható sebességű modellek lehetővé teszik a különböző anyagokhoz való alkalmazkodást, így sokoldalúbbá téve a fűrészt.
  5. Rezgéscsillapítás: A jó rezonancia csillapítás növeli a kényelmet és csökkenti a fáradtságot hosszabb használat során.
  6. Ergonómia és súly: Figyeljen a fűrész ergonómiájára és súlyára. Egy könnyebb és jobban kiegyensúlyozott fűrész kényelmesebb és kevésbé fárasztó hosszabb használat során.
  7. Biztonsági jellemzők: Ügyeljen a biztonsági funkciókra, mint a pengevédő, a biztonsági kapcsoló, és a visszarúgás elleni védelem.
  8. Márka és garancia: Válasszon megbízható márkát, webáruházat, és figyeljen a garanciális feltételekre is.
  9. Tartozékok és kiegészítők: Nézze meg, hogy a fűrészhez milyen tartozékok járnak, például különböző pengék, tároló tok, stb.
  10. Robusztusság és tartósság: Az építkezési környezet gyakran kemény megpróbáltatások elé állítja  alegjobb szerszámokat is, ezért fontos, hogy a fűrész ellenálljon a por, a nedvesség és az ütéseknek.
  11. Ár-érték arány: Vegye figyelembe az árat és azt, hogy milyen értéket kap ezért a pénzért. Ne feledje, hogy a legdrágább modell nem mindig a legjobb választás az Ön számára.

Mindezeket szem előtt tartva könnyebben találhatja meg a szükségleteinek leginkább megfelelő kardfűrészt.

Megosztás