Esztergom

Esztergomban indul a MOHU országos hulladékudvar-építési programja

Esztergomban tették le november 15-én, szerdán a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarának alapkövét, az országban további 82 hasonló létesítményt építenek.

Az eseményen Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy a városban és a környező településeken jelenleg nem működik hulladékgyűjtő udvar, Esztergom lakosságszáma pedig megközelíti a 30 ezret, amivel a KSH 2022. januári adatai alapján Magyarország 38. legnépesebb települése. Az Esztergomban létesítendő hulladékgyűjtő udvar nem csupán a város, hanem a környező települések például Tát, Tokod, Dorog, Kesztölc és Pilisszentkereszt lakossága számára is elérhető lesz, vagyis Esztergommal együtt több mint 60 000 fő számára.

Pethő Zsolt, a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2023 novemberében kezdődik a MOHU nagyszabású, országos hulladékudvar-építési programja, melynek első helyszíne Esztergom. A korszerű létesítmény várhatóan 2024 májusától várja a város és térsége lakosságát, melyet a következő tíz évben országszerte további 82 hasonló létesítmény követ. Kiemelte, hogy a beruházásokra összesen mintegy tízmilliárd forintot meghaladó összeget fognak fordítani, amivel a társaság célja, hogy 65 százalékra növelje a települési hulladék újrahasznosítását. Hozzátette, hogy az új hulladékudvarokban minden igényt kielégítő nyitvatartással várják a lakosokat és sokkal szélesebb lesz a leadható anyagok köre. Megjegyezte, hogy a hulladékudvar-hálózat bővítése és a szolgáltatás fejlesztése javítja a hulladékok útjának követhetőségét, tisztább anyagáramokat eredményez, és több hulladéktípus gyűjtését teszi lehetővé. Ezekkel az intézkedésekkel, valamint szemléletformálással jelentősen növelhető az újrafeldolgozás aránya és csökkenthető a lerakókba kerülő hulladék mennyisége, illetve az illegális hulladéklerakás.

Miben lesznek mások az új hulladékudvarok?

A korábbi, széttöredezett rendszerben nagyon megoszló és változó volt a leadható hulladékok típusa hulladékudvaronként. Volt, ahol fémet volt, ahol textilt nem lehetett leadni, és szinte minden udvar saját maga döntötte el, mit vesz át. Ez a rendszer nagyon megnehezítette a hulladékok leadását, és nyomonkövetését. A MOHU által fejlesztett rendszer működése sokkal egyszerűbb lesz, hiszen az új hulladékudvarok mindegyikében ugyanazokat a hulladéktípusokat lehet majd leadni. Az udvarok kialakításában fontos szerepe lesz annak is, hogy a különböző hulladéktípusokat külön raktározzák, ne keveredjenek, és hogy a leadott anyagokat mérhetően gyűjtsék. A hulladék mennyiségét és útját az úgynevezett Waste tracking rendszerben kell a hulladékudvarnak regisztrálnia. A pontos adatszolgáltatás érdekében minden udvarban hídmérleg, illetve lapmérleg is működik majd. Ez az egyik legfontosabb újítás, hiszen ennek köszönhetően országos szinten átlátható lesz a leadott hulladék típusa, mennyisége és útja. Az ebből nyerhető adat kulcsfontosságú ahhoz, hogy a lehető legjobban működjön az újrahasznosítás.

Szendrői Márton László ismerteti a beruházás részleteit.

Az egyes udvarok mérete a települési adottságoktól, mindenekelőtt a lakosságszámtól és a rendelkezésre álló terület nagyságától, függően eltérhet. A típustervek elkészítése során a MOHU kiemelt szempontként kezelte, hogy az új udvarok a helyszíni lehetőségek függvényében modern, lakosságbarát kialakításúak legyenek, a lehető legkönnyebb megközelíthetőséggel, parkolóhelyekkel és akadálymentes kialakítással.

A MOHU a nyitvatartási idő meghatározásakor is szem előtt tartotta a lakossági igényeket, így az új hulladékudvarok egy hétvégi napon is várják az ügyfeleket.  

A tervezés folyamán a MOHU a környezetvédelmi és munkavédelmi szempontokat is maradéktalanul figyelembe vette, ügyelve egyebek mellett a veszélyes hulladékok megfelelő átvételét, tárolását és szállítását lehetővé tevő feltételek kialakítására, hogy ezek semmiképp ne kerüljenek ki a környezetbe. 

A MOHU már eddig is jelentősen egyszerűsítette és gyorsította a hulladékgyűjtő udvarokban történő hulladékleadás menetét. Ennek köszönhetően 2023. július 1-jétől a lakcímkártya felmutatásával minden magyarországi lakos igénybe veheti az ország bármelyik hulladékudvarának szolgáltatásait.

Hol lesznek ilyen hulladékudvarok?

A tervezett új hulladékudvarok helyszínét a társaság minden esetben a település és térségének lakosságszáma, illetve a szolgáltatás helyi elérhetősége alapján választja ki. A MOHU első körben így azon települési önkormányzatokat kereste meg fejlesztési terveivel, ahol a lakosságszám megköveteli a hulladékudvar létesítését, illetve a környező településeken sem áll rendelkezésre hulladékudvar. A Koncesszió keretében foglalt vállalás alapján minden 5000 főt meghaladó népességű településen mobil vagy fix hulladékudvart, minden 10 000 főnél nagyobb lakosságszámú településen és a 25 000 főnél népesebb gyűjtőkörzetekben fix hulladékudvart szükséges létesíteni, illetve üzemeltetni. Jelenleg már több helyszínen, így Tisztaföldváron, Karcagon, Veresegyházon is folyik a tervezés, hamarosan pedig várhatóan a további kivitelezési munkálatok is elkezdődhetnek.

Megosztás