Hírek

Téli felkészítést tartottak a vármegyei kormányhivatalban

Rendkívüli téli időjárási viszonyok során jelentkező feladatok, helyzetek kezeléséről tartott felkészítést a Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Védelmi Bizottság valamint a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság a kormányhivatalban november 10-én, pénteken délelőtt.

A résztvevőket Bakos Sándor ezredes, a Komárom-Esztergom Vármegyei Területi Védelmi Bizottság titkára köszöntötte és nyitotta meg a felkészítést. Az előadássorozatot Klemeti Gábor a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Bicskei Mérnökségénekvezetője, majd Fényi István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom Vármegyei Igazgatóság képviseletében a kiemelt időjárási helyzetekre, és a preventív tevékenységükre hívta fel a figyelmet az M1-es autópálya és a megyei közúthálózat vonatkozásában. Kadlecsik Tibor rendőr őrnagy előadást tartott a rendőrségi feladatellátásról és kapcsolattartásról a téli időjárási helyzetek során. Horváth Ákos Péter őrnagy, az MH Klapka György 1. páncélos dandár képviseletében a honvédségi erőkről, az eszközök igényléseinek rendjéről, az alkalmazási és együttműködési feladatokról tartott előadást.  

A Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának részéről Máté Zsuzsanna tájékoztatta a résztvevőket kihűlés esetén az emberi szervezetben végbemenő változásokról, illetve a szükséges ellátási tevékenységekről. A vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság iparbiztonsági szakterületének képviseletében Benke István tűzoltó százados, a Katasztrófavédelmi Mobil Labor parancsnoka kiemelte a katasztrófavédelem feladatát a veszélyes üzemek és a nukleáris létesítmények téli felkészítésének ellenőrzésében, hangsúlyozva az együttműködés fontosságát egy esetleges téli káresemény felszámolásánál veszélyes üzemek kapcsán.

A mentőszervezet részéről Vincze László mentőtiszt, a tatabányai mentőállomás vezetője, a Magyar Államvasutak Zrt. képviseletében Demeter Lajos, a Forgalmi Csomóponti Főnökség vezetője, valamint Szegedi Zsolt a Volánbusz Zrt. Komárom-Esztergom Vármegyei Forgalmi Üzem üzemvezetője szervezetük felkészülését ismertették a résztvevőkkel a téli rendkívüli időjárásból következő feladatok ellátása kapcsán. Az elméleti blokk zárásaként Sikrai Attila tűzoltó alezredes, az igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője az operatív együttműködési feladatok ismertetésével zárta az előadássorozatot.

A felkészítő értekezletet utolsó felszólalóként Fodor János, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója zárta, aki eseménymentes telet kívánt a résztvevő szervezetek képviselőinek.

A felkészítésen a területi védelmi bizottság katasztrófavédelmi munkacsoportba beosztott tagjai, a helyi védelmi bizottságok katasztrófavédelmi elnökhelyettesei valamint a katasztrófavédelmi munkacsoportokba beosztott tagja, valamint az igazgatóság hivatal munkarendben dolgozó állománya vett részt.

Fotók: Matvan-Királyfi Klára r.a.
Forrás: Katasztrófavédelem