Esztergom

Elítélték a térség dílerbandáját

Ítélet született azokkal az elkövetőkkel szemben, akik 2018. évtől Esztergom-Kertvárosban és környékén többféle kábítószert, új pszichoaktív anyagot értékesítettek és fogyasztottak.

Az eddig megállapított tényállás szerint az I. rendű vádlott 2018. évtől kezdődően ismeretlen személyektől rendszeresen szerzett meg továbbértékesítés céljából új pszichoaktív anyagot, szintetikus kannabinoidokat, eleinte dohánnyal kevert formában, majd por formában. A vádlott 2019. júniusában került kapcsolatba a II. rendű és a III. rendű vádlottakkal, akikkel megállapodott abban, hogy ezeket átadja a 2 vádlottnak, akik azt acetonnal felhígítják, majd azzal dohányt itatnak át, melyet több személy részére értékesítenek rendszeresen Esztergom-Kertvárosban és a környező településeken a bevétel 10%-áért.

Az I. rendű vádlott 2019. évben több alkalommal, alkalmanként 10 gramm, összesen legalább 50 gramm tömegű amfetamin tartalmú anyagot és 4 db MDMA tartalmú tablettát vásárolt a VII. rendű vádlottól, melyet Esztergomban és a környező településeken értékesített.

A IV. rendű vádlott az I. rendű vádlott élettársa volt, tudott arról, hogy élettársa kábítószerrel kereskedik. Az I. rendű vádlott 2020-ban legalább 5 alkalommal megkérte a IV. rendű vádlottat, hogy az ő távollétében vigyen kábítószert a vevőinek. A nő a lakásuk hűtőszekrényéből elővette a porciózott és csomagolt amfetamin tartalmú anyagot, azokat elvitte a megbeszélt helyre, ahol egy ismeretlen személynek, és legalább két alkalommal az V. rendű vádlottnak átadta a kábítószert. Az I. rendű vádlott az V. rendű vádlottól szintén vásárolt amfetamint. Az V. rendű vádlott élettársa a VI. rendű vádlott, aki szintén segítette őt az értékesítésben. Az V. rendű vádlott 2021. február 22-én Tokodon úgy vezette a személygépkocsiját, hogy vezetési képességére hátrányosan ható szer hatása alatt állt, vérében amfetamin volt.

A II. rendű vádlott a 2021. február 10. napján tartott kutatást megelőzően legalább 2 évvel – pontosabban meg nem határozható időpontban – engedély nélkül megszerzett egy működőképes, lőfegyvernek minősülő forgópisztolyt, melyet lakásában tartott.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség vádirata alapján a Tatabányai Törvényszék a 2023. november 8. napján tartott nyilvános tárgyaláson, kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet 6 vádlottal szemben. A bíróság az I. rendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt – halmazati büntetésként – 7 év fegyházbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint rendelkezett 38.567.500 forint vagyonelkobzásról. A bíróság a IV. rendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, az V. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának bűntette, társtettesként elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette, valamint bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt – halmazati büntetésként – 5 év fegyházbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra, 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a VI. rendű vádlottat új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra, a VIII. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, a X. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának vétsége miatt 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet IV., VIII., X. rendű vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett. Az V. és VI. rendű vádlottak enyhítésért jelentettek be fellebbezést, míg az ügyész velük szemben, valamint az I. rendű vádlottal szemben súlyosítást kért. A II. rendű vádlott nem ismerte be a bűncselekmény elkövetését, így az ő ügyében tárgyalás, míg a III., VII., IX. rendű vádlott vonatkozásában előkészítő ülés kerül kitűzésre.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék
Borítókép: illusztráció