Esztergom

Erdő Péter: Három kívánságot terjesztünk Isten és a szentek elé

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét mindenszentek főünnepén, november 1-jén az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert-főszékesegyházban. Az ünnepi liturgia végén a főpásztor elvégezte a lucernárium szertartását: a feltámadt Jézust jelképező húsvéti gyertya előtt emlékeztek a hívek a halottakra – írja a Magyar Kurír.

Megteltek a padsorok a felújítás alatt álló bazilikában mindenszentek főünnepén. Az ünnepi liturgián az asszisztenciát az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet növendékei szolgáltatták. Erdő Péter bíboros homíliájában arról beszélt, hogy ezen a napon mely három kívánságot terjesszük Isten és a szentek elé. A főpásztor szerint az első nagy kívánságunk, hogy eljussunk a szentek közösségébe. Reményét fejezte ki, hogy találkozunk majd a Szűzanyával, az apostolokkal, a többi ismert szenttel és a saját szeretteinkkel is. A második kívánság, hogy meglássuk Isten arcát az ő életének boldogító közösségében. A harmadik pedig az, hogy a szentek már itt a földön segítsenek nehéz helyzeteinkben, főleg akkor, amikor a jóra törekszünk, mikor keressük a tisztesség útját. A bíboros megjegyezte, amikor a keresztelésben nevet kapunk, maga az Egyház ad védőszentet mellénk. Sokszor meg is érezzük, hogy egy-egy szenthez fohászkodva hirtelen megoldást találunk, eligazítást kapunk, vagy egy külső gondunk hirtelen elhárul. A főpásztor kiemelte: a szentek közössége, amit a hiszekegyben is megvallunk, azt is jelenti, hogy a szentek tudnak segíteni nekünk, figyelemmel kísérik életünket.

A szentmise végén Erdő Péter bíboros elvégezte a lucernárium szertartását: lekapcsolták a fényeket bazilikában, csak a pislákoló gyertyák világítottak, így emlékeztek a hívek elhunyt hozzátartozóikra, valamint kérték a szenvedő lelkek számára Isten irgalmát. A főpásztor a meggyújtott a húsvéti gyertya előtt – melynek lángja a feltámadt Krisztust jelképezin – imádkozott, hogy a földi életben az ő fényét követve jussunk el az örökkévalóságba. Könyörgő imádsággal és a feltámadásba vetett hit megvallásával zárult mindenszentek ünnepe.

Erdő Péter bíboros homíliáját teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el!

Forrás: Zsuffa Tünde/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír
Fotók: Mudrák Attila