Dorog

Egy napra kinyitotta kapuit a Dorogi Erőmű

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által szervezett Erőművek Éjszakáján az erőművek, fűtőművek, közműszolgáltatók országszerte mintegy 70 helyszínen több mint ötezer látogatót fogadtak október 27-én, pénteken. A Dorogi Erőműben két turnusban várták az érdeklődőket.

A Veolia Energia Magyarország Zrt.-hez tartozó Dorogi Erőműben a résztvevők a regisztráció után megkapták a sárga mellényeket és a gyár területén használatos sisakokat, majd a konferencia teremben a közel 120 éves Dorogi Erőmű történetét filmen keresztül ismerhették meg.

A kisfilm után Fritz János, a Dorogi Erőmű vezetője ismertette, hogy az elmúlt évtizedekben milyen változásokon és fejlesztéseken mentek keresztül. Kiemelte, hogy szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen többféle méretű és tüzelésű kazánnal dolgoznak, így a piaci árak, a gazdasági helyzet és a térség igényeinek megfelelően tudnak hőt előállítani. Dorogon a gáz mellett szenet, illetve biomasszát is használnak a hő elállításához, továbbá a – szintén a Veolia Energia Magyarország Zrt.-hez tartozó – Dorogi Égetőműből is vesznek át hőt. Az erőmű vezetője megjegyezte azt is, hogy jelenleg egy Jenbacher J620-as típusú gázmotor telepítése van folyamatban az üzem területén, ami a cég életében mérföldkő lehet, hiszen a gázkazánokkal és a hozzájuk csatlakoztatott turbinákkal ellentétben ez a szerkezet bármikor ki és bekapcsolható, így csak annyi hőt termelnek, amennyi éppen szükséges.

Az előadás után a résztvevők bejárták az üzem területét Fritz János, Mező László és Bohner Tamás vezetésével. Az első állomás a vízlágyító volt, ahol 0%-os keménységű vizet állítanak elő, hogy a távhővezetékekben ne keletkezzen vízkőlerakódás. Itt a folyamat részleteit ismertették, majd egy Bosch típusú, teljesen automata kis gázkazán megtekintésére került sor. A továbbiakban az érdeklődők betekintést nyerhettek a hőcserélő központban és a villamosvezénylőben zajló munkafolyamatokba, de az erőmű több mint száz éves részét is bejárhatták. Végezetül ajándék LED-es lámpával, karkötővel, golyóstollal és ismertető füzettel térhettek haza.

A Dorogi Erőművet 1906-ban építették fel, hogy az akkori bányaüzem számára áramot termeljen. A bánya megszűnését követően az elektromos hálózatra termeltek áramot, majd miután megszűnt a kötelező állami áramátvétel, a villamosenergia előállítását is befejezték. Jelenleg a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepét gőzzel, míg Dorog és Esztergom egyes intézményeit, lakótelepeit látják el távhővel és melegvízzel.

Megosztás