Hírek

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás

Magyarországon minden évben október utolsó vasárnapján kezdődik a téli időszámítás. Ez idén október 29-re esik, amikor hajnali 3-kor 2 órára kell visszatekerni az analóg órákat, a digitális órák automatikusan átállnak. Az óraátállítás néhány vonatot is érint, azonban menetrendi változást nem okoz.

A nyári időszámítás mellett lakossági és gazdasági, a téli mellett pedig orvosszakmai érvek szólnak. Az Európai Parlament már 2019-ben döntött arról, hogy ne legyen óraátállítás, de a tagállamoknak a megjelölt két év sem volt elegendő a megegyezéshez, hiszen a szomszédos országok között konfliktus támadt, hogy a téli vagy a nyári időszámításnál maradjanak. A témával egyébként sem foglalkoztak kiemelten, hiszen az elmúlt években először a koronavírus-járvány, majd az Ukrajnában zajló háború terelte el a figyelmet. 2021 szeptemberében Csehországban úgy határoztak, hogy még öt évig maradnak az óraátállítás mellett mellett. Magyarország nyitott az óraátállítás eltörlésére, de ehhez egységes európai elhatározás kell – ezt korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki.

Az óraátállítás térségünkben néhány vonat menetrendjét is érinti:

  • A Nyugati pályaudvarról Esztergomba 2:25-kor induló S72-es vonat (2020) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.
  • A Nyugati pályaudvarról Szobra 2:50-kor induló S70-es vonat (2330/2380) a teljes útvonalon téli időszámítás szerint közlekedik.
Megosztás