Hírek

Vármegyei értékek: Szénoltár

Legújabb sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus dorogi rendezvényére emelt Szénoltár 2019. április 25-én nyert felvételt az értéktárba.

Dorog 1938-ban bekapcsolódott a 34. Eucharisztikus Kongresszus munkájába. Dr. Schmidt Sándor bányaigazgató meghívására május 30-án Dorogra érkezett a Kongresszus delegáltjainak egy része -köztük öt érsek – esti szabad téri istentiszteleten hódolt a dorogi oltáriszentségnek. A szentmisét a lengyel hercegprímás celebrálta a magyar hercegprímás segédletével. A rendezvény alkalmából a Szent Borbála templom előtti téren építették a 40 méter széles 15 méter magas Szénoltárt. Az oltár a II. világháborúban megrongálódott, majd a későbbi elhanyagolás miatt megsemmisült.

A Haranghy Jenő által megtervezett, Gáthy Zoltán által megépített oltáron, ifjabb Mátrai Lajos 3,6 méter magas műkőből épült szobrai álltak. Az építmény a magyar címerből ismert hármas halomból állt, melynek teljes felületét szénnel borították be, a két szélső dombon két imádkozó angyalszobor állt, A középsőn egy korona és e fölött állt a vasból készült kettős kereszt. A nagyszabású ünnepségen 30 000 ember vett részt és 6000 bányász vonult fel. Ma már csak egy makett, illetve a régi fotók idézik emlékét, egykori helyén ma az 1981-ben épült Jubileumi bányászemlékmű áll.

Forrás: kemertektar.hu

Megosztás